Kineska revolucija na tržištu električnih automobila: Ja tebi praznu, ti meni punu

Zamena traje svega nekoliko minuta.

Izvor: B92, Automobili.ba
Podeli
Foto: xujun/Shutterstock
Foto: xujun/Shutterstock

Revolucija električnih automobila dolazi iz Kine i zove se Choco-SEB. Ovo je nova vrsta univerzalnih baterijskih modula koju je razvila kineska firma CATL, piše sajt Automobili.ba.

Baterije imaju samo dva pola, mogu uskladištiti više energije i što je najvažnije, kada se isprazne mogu se zameniti napunjenim za nekoliko minuta na posebnim stanicama. Da li je to rešenje budućnosti?

Istina je da sistem automatskih stanica za zamenu baterija već nekoliko godina razvija kineski brend NIO, ali u tom slučaju reč je o stanicama koje mogu koristiti samo automobili jednog proizvođača.

CATL moduli su, pak, zamšljeni da budu univerzalni i kompatibilni sa do 80 odsto modela automobila dostupnih na kineskom tržištu.

Foto: Choco-SEB promo
Foto: Choco-SEB promo

Još jedna prednost je brzi razvoj infrastrukture za rukovanje Choco-SEB razmenom. Sistem je dizajniran za automobile od A do C segmenta – najmanji sadrži jedan modul, a najveći tri.

Ono što je važno, svaki modul treba da obezbedi oko 200 km autonomije u vožnji – barem tako kažu tvorci ovog sistema.

Korisnik će odlučiti koliko će modula zameniti prilikom posete stanici.

Ideja je dobra iz još jednog razloga, jer na taj način neko ko se kreće samo gradom može značajno da smanji masu automobila a time i potrošnju energije, a neko ko putuj daleko za samo nekoliko minuta može povratiti do 600 km autonomije.

Promena baterije za samo par minuta

Same "menjačnice" trebalo bi da budu prilično kompaktne i efikasne u isto vreme. Standardna stanica za zamenu baterije pokriće područje koje obuhvata tri parking mesta i moći će da primi do 48 Choco-SEB modula.

Ono što je najvažnije, usluga će biti brza – zamena jednog bloka traje samo minut, što je manje od prosečnog vremena za punjenje gorivom automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Proces zamene odvijaće se putem aplikacije na pametnom telefonu.

Već je najavljena izgradnja prvih stanica u 10 kineskih gradova. Tu je i prvi automobil koji koristi Choco-SEB module. Reč je o modelu FAW Mikrovan Bestune NAT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu