Novi Ford Mondeo ne dolazi u Evropu

Novi Ford Mondeo (koji je predstavljen juče u Kini) neće stići u Evropu gde prodaja limuzina srednje veličine u mejnstrim segmentu godinama opada.

Podeli
Photo: Ford
Photo: Ford

Kolege u Motor1.com Nemačka su kontaktirale lokalnu filijalu Forda i portparol je potvrdio da će naziv „Mondeo“ nastaviti da živi samo u Kini.

Kao što je prvobitno najavljeno pre skoro godinu dana, Mondeo sa evro-specifikacijom u sva tri karoserijska izdanja (liftback, limuzina, karavan) biće zvanično povučen u martu 2022. kada će se završiti proizvodnja u fabrici u Valensiji.

U međuvremenu, to je jedan od najstarijih modela u svom segmentu s obzirom da automobil postoji već deceniju. Naziv Mondeo će biti ukinut u Evropi nakon 30 godina pošto je Ford njime pre tri decenije zamenio Sierru.

Glavni rival Volkswagen Pasat limuzina je već ukinut, a dok će postojati model sledeće generacije, VW navodno planira da ga prodaje samo kao karavan. Nedavne glasine ukazuju na to da će Opel takođe ukinuti Insigniju kakvu poznajemo i promeniti formulu u mešavinu SUV-a i minivana.

Automobil srednje veličine iz Riselshajma bi mogao da prati nekonvencionalnu temu koju je usvojio drugi Stellantis brend Citroen, sa svojim C5 X neobičnog oblika.

S druge strane, Škoda je potvrdila da će prodavati sledeću generaciju Superba kao sedan (odnosno liftback), a takođe i karavan, dok je Peugeot 508 tu da ostane za sada u oba oblika karoserije.

Na kraju se postavlja pitanje da li će Ford bar indirektno zameniti Mondeo u Evropi nečim drugim, piše Autoblog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu