Volkswagen ukida Passat

Kako piše britanski Autocar, nemački Volkswagen je prekinuo proizvodnju Passata limuzine za evropsko tržište.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 09.01.2022.

11:00

Volkswagen ukida Passat
Photo: Volkswagen

Razlozi za ovu odluku su snažnija prodaja Passata karavan i postojanje slično pozicioniranog Arteona.

Vesti o tome da će VW ukinuti Passat limuzinu u Evropi se pojavljuju od 2020. Očekivalo se međutim da će se to desiti 2023., ali ove najnovije vesti znače da je nemački proizvođač automobila izmenio predviđeni vremenski okvir.

VW je najavio i kraj Passata u SAD, a tamošnji 2022 Passat Limited Edition označava kraj proizvodnje u Americi.

Model devete generacije Passata za 2023. godinu će biti napravljen na bazi unapređene MQB platforme. Sa ovim najnovijim razvojem, deveta generacija će biti dostupna isključivo kao karavanski model kada stigne na Stari kontinent (prikazan ispod na renderu iz nemačkog Auto Bilda).

Treba podsetiti da je Passat bio dostupan kao limuzina i karavan od 1973. godine kada je lansiran originalni model.

Nagađa se da će smrt Passata pripremiti put budućem modelu Aero B. Taj potpuno električni model je trenutno u razvoju, a inspirisan je dizajnom ID Space Vizzion koncepta iz 2019. Očekuje se da će Aero B stići i kao limuzina i kao karavan. Aero B je navodno samo radni naziv modela. VW bi mogao da ga promeni da bi pratio ustaljenu šemu o imenovanju električnih ID vozila, a njegova premijera se očekuje krajem ove ili početkom sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: