Električni prvenac: Chrysler Airflow Concept FOTO

Chrysler je, nakon GM-a i Forda, poslednji iz "velike američke trojke" koji kreće u električnu tranziciju.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 05.01.2022.

07:58

Električni prvenac: Chrysler Airflow Concept FOTO
Foto: Chrysler promo

Američki proizvođač predstaviće na sajmu CES 2022 u Las Vegasu (5-8. januara) električni koncept Airflow, kao najavu svog prvog serijskog modela na struju planiranog za 2025. godinu.

Iako Chrysler sa zakašnjenjem u odnosu na konkurenciju ulazi u električnu tranziciju, kompanija ima ambiciozne planove na ovom polju. Ovaj američki proizvođač namerava da od 2028. postane potpuno električni automobilski brend.
Foto: Chrysler promo
Koncept Airflow nagoveštava produkcijski model, ali u najmanju ruku, on predstavlja Chryslerov EV pogon budućnosti i sisteme pomoći vozaču 3. nivoa.

Iako naziv koncepta potiče od istoimenog automobila iz 1930-ih, savremeni Airflow otkriva budući dizajnerski jezik proizvođača, koji je znatno skladniji i uglađeniji u odnosu na automobile koji su poslednjih decenija izlazili iz fabrika Chryslera.

Novi koncept takođe donosi brojne funkcije za povezivanje, koje će putnicima u automobilu omogućiti da kontrolišu druge aspekte svog života – kao što su bezbednost kuće, liste za kupovinu, pa čak i video konferencijski pozivi.
Foto: Chrysler promo
Prvi korak u Chryslerovoj elektrifikaciji je uvođenje nove EV mehaničke platforme. Airflow koristi Stellantisovu mehaničku osnovu STLA Medium, koja je namenjena za automobile srednje veličine i krosovere.

Chrysler očekuje da automobil ima autonomiju u vožnji između 563 i 643 kilometra. Osim toga, Airflow ima pogon na sva četiri točka zahvaljujući tome što ga pokreću dva elektromotora od po 204 KS (150 kW).

Ukupna kombinovana snaga pogonskog sistema iznosi oko 400 KS. Američki proizvođač navodi da je platforma sposobna da prihvati i veće, snažnije pogonske jedinice, što izglede za model visokih performansi čini mnogo verovatnijim.
Foto: Chrysler promo
Zahvaljujući partnerstvu sa BMW-om, koncept Airflow može se pohvaliti STLA AutoDrive tehnologijom, paketom sistema za pomoć vozaču nivoa 3, koji omogućava automatizovano upravljanje vozilom u specifičnim okolnostima, kao što je npr. vožnja auto-putem.

Napredniji od drugih sistema koji su trenutno u funkciji u SAD, nivo 3 autonomije omogućava vozaču da skrene pogled sa puta i ruke sa volana.
Foto: Chrysler promo
Koncept Airflow, koji izgleda praktično spreman za proizvodnju, verovatno će biti prvi Chryslerov potpuno novi model u razdoblju od jedne dekade, kada krene u prodaju 2025.

Samo tri godine kasnije, 2028, cela gama ovog brenda biće potpuno električna – mnogo pre Forda, Chevroleta, Toyote – što bi trebalo da pomogne Chrysleru da nadoknadi zaostatak u elektrifikaciji koji trenutno postoji.

Istovremeno, to baš i neće biti veliki podvig kao što se čini na prvi pogled, s obzirom da se linija modela američkog proizvođača trenutno sastoji od samo dva proizvoda, minivana Pacifica (i njegovog derivata Voyagera) i limuzine 300.
Foto: Chrysler promo
Foto: Chrysler promo
Foto: Chrysler promo
Foto: Chrysler promo
Foto: Chrysler promo
Foto: Chrysler promo
Foto: Chrysler promo
Foto: Chrysler promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: