Fiat Uno se i dalje proizvodi, ali neće još dugo FOTO

Italijanski proizvođač u Južnoj Americi nudi brojne modele koji su namenjeni isključivo lokalnom tržištu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 23.12.2021.

12:29

Fiat Uno se i dalje proizvodi, ali neće još dugo FOTO
Foto: Fiat promo

Fiat Uno je dobro poznato ime kod nas, s obzirom da je reč o popularnom modelu italijanskog brenda iz osamdesetih i devedesetih godina 20. veka. Ovaj automobil se čak neko vreme sklapao i u kragujevačkoj "Zastavi", kao Yugo Uno 45, a tačku na originalnu verziju Fiat je u Evropi stavio 1995.

Međutim, tu nije bio i kraj ovog modela, koji je nastavio da se izrađuje u Brazilu, da bi 2010. bio lansiran moderan auto istog imena ("Novo Uno").
Foto: Fiat promo
Krajem 2021. godine Fiat se najzad oprašta od Una, posle 37 godina proizvodnje u Brazilu. Kako bi obeležio ovaj događaj, Stellantis je predstavio Uno Ciao, specijalno izdanje budžetskog gradskog hečbeka koji je ograničen na 250 numerisanih primeraka za brazilsko tržište.

Fiat Uno Ciao je ekskluzivno dostupan u nijansi "Silverston Gray", u kombinaciji sa tamnim alu felnama od 14 inča, crnim retrovizorima, kvakama na vratima u boji karoserije, bojama italijanske zastave na Uno znački na vratima prtljažnika...
Foto: Fiat promo
Unutrašnjost je u tamnim tonovima, kombinujući različite nijanse sive i crne presvlake.

Oprema je prilično bazična, ali ipak uključuje klima-uređaj, servo upravljač, LCD ekran na instrument tabli, centralni naslon za ruke, ozvučenje sa Bluetooth konekcijom i USB portom, prednje vazdušne jastuke, prozore sa elektropodizačima, ABS, EBD, Isofix za dečja sedišta, drugi unutrašnji retrovizor ogledalo za nadgledanje dece pozadi, deljiva i preklapajuća zadnja sedišta...
Foto: Fiat promo
Baš kao i "obični" Uno, Ciao verzija je opremljena 1.0-litarskim Firefly Evo 4-cilindarskim motorom, koji proizvodi 72 KS kada radi na benzin i 75 KS na etanol, uz 93 Nm obrtnog momenta u oba slučaja.

Snaga se prenosi na prednje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. Što se tiče cene, Uno Ciao košta 84.990 brazilskih reala (oko 13.340 evra).

Inače, Fiat Uno je bio najprodavanije vozilo te kompanije u regionu. Od 1984. godine, Fiat je proizveo 4.379.356 vozila u fabrici Betim u Brazilu.
Foto: Fiat promo
Foto: Fiat promo
Foto: Fiat promo
Foto: Fiat promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: