Drumska strela: Prvi srpski električni bolid

Za srpski Formula tim "Drumska strela" Nova godina već je stigla sa ovim momentom. I to u njihovoj kući. Na Mašinskom fakultetu.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 19.12.2021.

11:15

Drumska strela: Prvi srpski električni bolid
EPA/ULI DECK

Najnovije vozilo sklopljeno rukama mladih akademaca, svečano je predstavljeno u četvrtak. Tim od 60 studenata vredno je radio dve godine ne bi li postavio novi standard u Formuli i bio prvi u državi koji je uspeo da napravi vozilo na struju. Ovoga puta, u radionici su zajednički "zasukali rukave" najbolji sa Mašinskog, Elektrotehničkog, Tehnološko-metalurškog, Arhitektonskog fakulteta, Fakulteta organizacionih nauka, Vojne akademije i Fakulteta dramskih umetnosti.

- Projekat "Drumske strele" je na neki način avangarda i pionirski projekat dualnog obrazovanja pre samog dualnog obrazovanja - kaže za "Novosti" Bogdan Čarapić, vođa Formula student tima "Drumska strela". - Cevasta šasija od čelika bila je obeležje svakog bolida pre ovog, a sada smo prvi put u Srbiji, uz pomoć kompanija, uspeli da napravimo monokok šasiju. To je simbol svakog trkačkog automobila, kao ljuska jajeta u koju se ukomponuje ostatak svakog bolida. Imali smo izazov sa inženjerske strane, a tu je i situacija sa koronom.

Ovo vozilo budućnosti dugo je bilo u pripremi i na čekanju. Još 2017. godine rodila se ideja, ali tek sada stvorile su se mogućnosti za realizaciju. Glavna inovacija je monokok šasija izrađena od karbonskih vlakana, koja će u velikoj meri doprineti poboljšanju aerodinamičkih i dinamičkih performansi elektro-vozila. Dinamiku elektro formule dodatno poboljšava i pogon na sva četiri točka.

Ovim bolidom opraštamo se sa epohom koja je bila pre nas. Opraštamo se sa vozilima i ljudima koji su doprineli da ovo vozilo bude ovde. Sigurno je više od 150 ljudi od 2017. koji su trunku znoja dali za ovaj bolid i doprineli da on izgleda ovako. Ponosimo se saradnjom sa članovima Formule student porodice, jer jednom kad se u nju uđe, teško se izlazi. Projekat spoji, pogotovo neprospavane noći u našim kancelarijama, u radionici, kao i odlazak na takmičenje - zaključuje Čarapić.

Kako je rekao na svečanosti prvi mentor "Drumske strele" i dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Vladimir Popović, formula na elektro-pogon dokaz je da treba pratiti studente i verovati u ono što rade. Imperativ kojeg se pridržava tim jeste da ne treba igrati srpsku ligu, već ligu svetskog šampiona. Taj moto vodiće ih i ubuduće.

Više o istorijatu "Drumske strele" pogledajte u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: