Polovni automobili sa sumnjivo niskom cenom?

Postoji više načina na koji kupac polovnog automobila može da bude prevaren ili obmanut. Jedna od najčešćih „udica“ za pecanje žrtava jeste neodoljivo niska cena auta koji se prodaje.

Podeli
Foto: CatwalkPhotos/Shutterstock
Foto: CatwalkPhotos/Shutterstock

U nekim slučajevima to je za čak 50% niža cena od prosečne za taj model. Cena može da bude niža i mnogo više od 50% u odnosu na prosečnu, pišu polovni automobili

Opis oglasa može da sadrži objašnjenje za tako nisku cenu:

  • selidba u inostranstvo
  • diplomata koji se vraća kući ili ide u drugu zemlju
  • udaja/ženidba
  • novac potreban za lečenje
  • kupovina većeg auta zbog rođenja 3. ili 4. deteta
  • razna druga objašnjenja (prevaranti mogu da budu veoma kreativni i ubedljivi)

Mnogo puta smo pisali o prevarama:

  • uplata kapare prodavcima u Srbiji za auto koji niste ni videli
  • uplata kapare prodavcima iz inostranstva za auto koji niste ni videli
  • uplata pune cene vozila preko neke navodno proverene kompanije koja se bavi upravo takvim transakcijama i koja garantuje da niko neće biti prevaren i koja će vam vratiti novac ako niste zadovoljni autom kada ga konačno vidite
  • itd.

Međutim, vi sami, kao kupac, morate da budete pažljivi, kao i da proverite i auto i prodavca – koliko god je to moguće.

Ne morate da budete ekspert. Samo se držite ove „filozofije“: Ako nešto deluje previše lepo da bi bilo istinito, verovatno nije istinito...

A kako da znate da je previše „lepo“, odnosno kako da prepoznate da je cena nekog auta suviše (sumnjivo) niska u odnosu na njegovo stanje, godište, karakteristike?

Jednostavno – pogledate oglase za taj model, sličnog godišta, motorizacije, a obratite pažnju i na opremu, generalno stanje i slično.

Ukoliko je auto za koji ste vi zainteresovani znatno jeftiniji od ostalih u oglasima, možete da posumnjate da nešto nije u redu.

Naravno, ne mora obavezno da znači da je reč o prevari!

Ako je prodavac fizičko lice – možda mu je stvarno hitno da dođe do novca.

Ako je prodavac auto-plac – možda taj auto jednostavno nije dovoljno popularan kod naših vozača, pa pošto dugo stoji, auto-plac je odlučio da mu spusti cenu toliko da ne samo da se odriče zarade, već i gubi novac na njemu, samo da oslobodi prostor ali i novac „zarobljen“ u tom autu.

To znači da bez obzira da li je prodavac fizičko lice ili auto-plac, da ne treba automatski odbaciti neki auto zato što deluje da je cena osetno niža u odnosu na druge primerke tog modela.

Samo kažemo da budete pažljivi. Nepostojeći ili postojeći auto – 3 vrste prevare

Treba napraviti razliku između:

1) prevare kod koje prevaranti pokušavaju da vam izvuku novac za kaparu, troškove transporta, nabavke dokumentacije i slično, a da pritom taj auto uopšte ne postoji (slike su ukrali sa nekog oglasa ili slikali neki auto).

2) prevare kod koje auto postoji, u posedu je prodavca (prevaranta), ali nešto ozbiljno nije u redu. Razlozi mogu da budu brojni:

a) možda prodavac ima neki dug koji ne namerava da plati, a vi zbog toga nećete moći da registrujete auto (čak ni nakon overe kupoprodajnog ugovora kod notara)

b) možda je automobilu ugrađen drugi motor koji ne može da se „legalizuje“, pa prodavac želi da ga se reši i da nakon toga tvrdi da nije on menjao originalni motor

c) možda auto ima neki ozbiljan i skup kvar ili nedostatak koji kratkom proverom ne može da se utvrdi, ali će kad-tad da izazove ozbiljne probleme koji zahtevaju skupu i verovatno neisplativu popravku

d) itd.

3) prevara sa neocarinjenim automobilima, odnosno „strancima“ – nekad prodavci pošteno kažu da je „stranac“ u Srbiji i da ne može da se ocarini, tj. zvanično uveze i registruje kod nas, što znači da auto može da posluži ili za delove ili da ga kupi neko ko ima pravo da vozi auto sa stranim tablicama u Srbiji.

Međutim, nekad prodavci-prevaranti tvrde da auto sa stranim tablicama, sa važećom ili isteklom registracijom može regularno da se ocarini i registruje kod nas, ali da oni trenutno nemaju vremena da se bave tom procedurom, pa ga zato prodaju po tako niskoj ceni.

Ovo može da bude veoma opasna zamka. Savetujemo da preskočite takva vozila, ali ukoliko ste baš odlučili da kupite takav auto, trebalo bi da se konsultujete sa nekom špediterskom agencijom i da prvo utvrdite da li auto sigurno može da se uveze (ocarini), mada ni to nije garancija da će proći i AMSS ispitivanje, bez kojeg nećete moći da ga registrujete. Kupovina na neviđeno

Ako je cena sumnjivo niska, a vi pritom niste uopšte u mogućnosti da vidite auto uživo, kao ni da proverite ili uopšte sretnete prodavca, najbolje je da preskočite tu priču. Kupovina sumnjivo jeftinog automobila koji možete da pogledate

Idite da pogledate auto, ali tek nakon što telefonom detaljno ispitate prodavca. Zatim na licu mesta proverite papirologiju, da li se poklapaju podaci i slično.

Budite pažljivi, ispitajte detaljno i prodavca (bilo da je reč o fizičkom licu ili auto-placu) i automobil.

Proverite svu dostupnu dokumentaciju. Ako prodavac počne da vas pritiska da požurite uz izgovor da ne želi da izgubi „ceo dan“ dok vi proverite auto iako vam je već sve „iskreno ispričao“, kao i da ga već čekaju drugi kupci koji jedva čekaju da uzmu auto po toj ceni – tada je možda vreme da ozbiljnije razmislite o mogućim rizicima. Zaključak

Već smo naglasili da ako je auto upadljivo jeftin, da to ne mora obavezno da znači da je reč o prevari. Međutim, treba biti pažljiv pošto kada postanete žrtva prevare, do pravde se teško stiže.

Zato ne jurite besomučno za najnižom cenom, a ne oslanjajte se ni na traženje pravde kod policije ili na sudu ukoliko budete prevareni.

Možete vi da tužite prevaranta, ali čak i kada i ako dobijete sudsku parnicu, ostaje pitanje kada ćete i da li ćete uopšte ikada dobiti svoj novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu