Svi novi automobili dobijaju limitator brzine ANKETA

Sistem bi trebalo da koristi podatke GPS pozicioniranja, tehnologiju čitanja saobraćajnih znakova kao i izveštaje o stanju na putevima.

Podeli
Foto: DarwelShots/Shutterstock
Foto: DarwelShots/Shutterstock

U pitanju je dogovor Evropske komisije i institucija EU iz 2019. koji je pao u zaborav, a mogao bi drastično da promeni svet automobila i drumskog prrvoza generalno.

Ova odluka stupa na snagu 2022. godine, a to znači da bi od tada svi novi automobili u EU bili opremljeni limitatorom.

Pritom ne mislimo na dosadašnje limitatore koji, na primer, kod nemačkih premijum modela ograničavaju brzinu na 250 km/h a kod Volvo vozila na 180 km/h. Sudeći po najavama, limit će biti značajno niži i zavisiće od niza faktora.

Naime, ovaj bi sistem trebalo da koristi podatke GPS pozicioniranja, tehnologiju čitanja saobraćajnih znakova kao i izveštaje o stanju na putevima.

To znači da bi limitator funkcionisao na svim javnim saobraćajnicama - od gradskih ulica do magistralnih puteva.

Zakon će važiti u zemljama EU, a uključivaće i Veliku Britaniju. Pretpostavlja se da će nakon njegove primene razvijeni svet krenuti snažnije prema implementaciji sistema autonomne vožnje.

O svemu je govorio i nekadašnji voditelj Top Gira, Rori Rid, koji je snimio video kako bi objasnio šta sve vozače očekuje u budućnosti.

Dosta toga se još ne zna o delovanju sistema, ali se pretpostavlja da će vozača koji previše stisne gas sistem upozoravati svetlosnim i zvučnim signalima, možda i vibracijom, a konačna reakcija bi bila automatsko otpuštanje "gasa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 55 idi na stranu