I Kalašnjikov prelazi na električne automobile FOTO

Kalašnjikov razvija sopstveni električni automobil. Osnovno pitanje je da li će biti jednostavan za korišćenje, jeftin i široko popularan u svetu kao AK-47.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Utorak, 23.11.2021.

09:52

I Kalašnjikov prelazi na električne automobile FOTO
Foto: Viacheslav Rubel/Shutterstock

Ime Kalašnjikov proslavila je automatska puška koja već 70-ak godina (sa raznim modifikacijama) ubija ljude širom sveta. Od samog početka praktično nije bilo oružanog sukoba u kojem se nije koristila.

Trajno je ušla u istoriju, društvo i čak postala deo pop kulture. Možete je videti kao simbol na majicama i raznim drugim proizvodima, pa čak i na državnoj zastavi Mozambika.
Foto: Tatohra/Shutterstock
Jeftina je za proizvodnju, vrlo jednostavna za korišćenje i može da izdrži teške uslove eksploatacije. Kalašnjikov se naravno nije zaustavio na ovom proizvodu, ali je u svetu najpoznatiji uglavnom po svojoj pušci. Međutim, u toj kompaniji su se odlučili da naprave sopstveni električni automobil, jer sada to svi rade.

Konstrukcija automobila nije neobična za ovog ruskog proizvođača oružja. Godinama proizvode razna vozila za vojsku i u ponudi imaju i električni motocikl.

A onda su 2018. godine na Salonu automobila u Moskvi predstavili dva prototipa električnih automobila, ali se od tada gotovo ništa nije dogodilo. Kad su svi pomislili da je projekat obustavljen, pokazalo se da je proizvođač patentnom zavodu predao dokumenta u kojima je navedeno da želi da napravi dva električna modela. Prvi je UV-4. Radi se o malom vozilu sa četiri sedišta. Prema dokumentima dug je 3,4 m, širina mu je 1,5 m, a visina 1,7 m. Težina vozila bi trebalo da iznosi oko 650 kg. Kapacitet baterije nije naveden, ali je autonomija u vožnji oko 150 km, a maksimalna brzina 80 km/h. Elektromotor će imati 67 KS.

Vozilo je zamišljeno da se koristiti kao gradski taksi.

U planu je i verzija sa tri točka, ali za nju nisu navedeni tehnički detalji. Spolja izgleda slično modelu UV-4, ali je u pitanju dvosed i ima samo jedan točak pozadi. Nema vrata, a na priloženoj slici se nalazi na levoj strani.

Informacije o datumu početka proizvodnje i ceni za sada nisu dostupne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: