Vodite računa ako vozite kroz Nemačku – kazne od novembra znatno veće

U Nemačkoj narednog meseca stupa na snagu novi zakon kojim su predviđene znatno veće kazne od dosadašnjih.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Veèernji.hr

Sreda, 27.10.2021.

08:47

Vodite računa ako vozite kroz Nemačku – kazne od novembra znatno veće
Foto: L.ON/Shutterstock

Novi zakon će se primenjivati od 9. novembra, piše Fenix magazin, a vozači će biti suočeni sa mnogo većim kaznama ukoliko načine saobraćajni prekršaj.

Ovo su najvažnije novine u zakonu o prekršajima:

– Vozači koji parkiraju svoje vozilo tamo gde važi opšta zabrana zaustavljanja ili parkiranja kazniće se sa do 55 evra umesto dosadašnjih 15 evra.

– Svako ko vozi 16 ili 20 km/h više od dozvoljenog u urbanim područjima, umesto 35, platiće 70 evra. Vozači koji kroz grad jure 91 km/h umesto dozvoljenih 50 km/h plaćaju 400 umesto 200 evra itd.

– Ako parkirate na mestu predviđenom za invalide, očekujte ​​kaznu od 55 umesto dosadašnjih 35 evra.

– Potpuno nova odredba u zakonu odnosi se na neovlašćeno parkiranje na mestu predviđenom za vozila na električni pogon i "car sharing" vozila, a kazna je 55 evra.

– Svako ko zauzme traku za hitne slučajeve ili se čak koristi njom za brže kretanje automobilom, može očekivati ​​kaznu između 200 i 320 evra, kao i mesečnu zabranu vožnje.

– Vozači kamiona koji prekrše novouvedenu obavezu da pri skretanju desno u gradu kamion voze samo brzinom hoda pešaka, platiće kaznu od 70 evra.

– Nezakonito korišćenje trotoara i biciklističkih staza od strane vozila kazniće se novčanom kaznom do 100 evra umesto do 25 evra koliko je važilo ranije.

– Kazna za izazivanje nepotrebne buke pri radu motora i zagađenja koje izazivaju izduvni gasovi automobila (a koje se moglo izbeći), povećava se sa 20 na 100 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: