Vodite računa ako vozite kroz Nemačku – kazne od novembra znatno veće

U Nemačkoj narednog meseca stupa na snagu novi zakon kojim su predviđene znatno veće kazne od dosadašnjih.

Izvor: B92, Večernji.hr
Podeli
Foto: L.ON/Shutterstock
Foto: L.ON/Shutterstock

Novi zakon će se primenjivati od 9. novembra, piše Fenix magazin, a vozači će biti suočeni sa mnogo većim kaznama ukoliko načine saobraćajni prekršaj.

Ovo su najvažnije novine u zakonu o prekršajima:

– Vozači koji parkiraju svoje vozilo tamo gde važi opšta zabrana zaustavljanja ili parkiranja kazniće se sa do 55 evra umesto dosadašnjih 15 evra.

– Svako ko vozi 16 ili 20 km/h više od dozvoljenog u urbanim područjima, umesto 35, platiće 70 evra. Vozači koji kroz grad jure 91 km/h umesto dozvoljenih 50 km/h plaćaju 400 umesto 200 evra itd.

– Ako parkirate na mestu predviđenom za invalide, očekujte ​​kaznu od 55 umesto dosadašnjih 35 evra.

– Potpuno nova odredba u zakonu odnosi se na neovlašćeno parkiranje na mestu predviđenom za vozila na električni pogon i "car sharing" vozila, a kazna je 55 evra.

– Svako ko zauzme traku za hitne slučajeve ili se čak koristi njom za brže kretanje automobilom, može očekivati ​​kaznu između 200 i 320 evra, kao i mesečnu zabranu vožnje.

– Vozači kamiona koji prekrše novouvedenu obavezu da pri skretanju desno u gradu kamion voze samo brzinom hoda pešaka, platiće kaznu od 70 evra.

– Nezakonito korišćenje trotoara i biciklističkih staza od strane vozila kazniće se novčanom kaznom do 100 evra umesto do 25 evra koliko je važilo ranije.

– Kazna za izazivanje nepotrebne buke pri radu motora i zagađenja koje izazivaju izduvni gasovi automobila (a koje se moglo izbeći), povećava se sa 20 na 100 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu