Najlakši električni superautomobil na svetu dolazi iz Indije FOTO/VIDEO

Osim što je najavljen kao najlakši u svojoj kategoriji, Vazirani Ekonk ujedno je i najbrži automobil ikada proizveden u Indiji. Kako navodi startap kompanija koja stoji iza njega, u vozilu nema nikakvih posebnih dodataka osim onih koji se tiču pogona.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Autonet.hr

Utorak, 26.10.2021.

09:07

Najlakši električni superautomobil na svetu dolazi iz Indije FOTO/VIDEO
Foto: Vazirani promo

Kad je reč o električnim superautomobilima, i Indija očito ima šta da ponudi. Čanki Vazirani, indijski preduzetnik sa iskustvom rada u kompanijama Rolls-Royce i Jaguar, pokrenuo je sopstveni startap i stvorio jedinstven automobil.

Njegov je naziv Ekonk, što u prevodu otprilike znači "početak božanskoga svetla", odnosno "veliki prasak".
Foto: Vazirani promo
I ovaj superautomobil trebalo bi da na svetsku pozornicu stupi uz "veliki prasak".

Reč je, kako kaže sam osnivač kompanije, o najlakšem baterijskom električnom superautomobilu na svetu, a ujedno i o najbržem vozilu ikada napravljenom u Inidji.

Vazirani Ekonk može da se pohvali masom od svega 738 kg i elektromotora snage 722 KS, pa odnos snage i mase iznosi gotovo 1:1. Ono što je posebno za Ekonk jeste činjenica da je iz njega izbačeno sve "suvišno".

Tako u ovom automobilu nema elektronike, sistema asistencije vozaču i ostalih modernih dodataka.

Automobil je mehaničko-električan koliko god može da bude, odnosno sadrži tek ono najnužnije: pogon, ogibljenje, elektromotore i točkove. I, važno je naglasiti, mesta samo za jednu osobu - vozača.
Foto: Vazirani promo
Veliku uštedu kada je reč o masi u Vaziraniju su ostvarili uklanjanjem vodenog hlađenja baterija. One se u slučaju Ekonka hlade - vazduhom, i to na inovativan način.

Njihovi inženjeri navodno su proučavali način na koji ljudi i životinje dišu i regulišu tjelesnu temperaturu, pa su neke od tih principa primenili i na hlađenje baterija isključivo protokom vazduha.
Foto: Vazirani promo
Rezultat je lagani električni bolid koji bi od 0 do 100 km/h trebalo da ubrzava za oko 2,5 sekundi, dok je maksimalna brzina nešto preko 300 km/h.

O ceni i početku serijske proizvodnje za sada nema informacija.
Foto: Vazirani promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: