Želite da uštedite na troškovima goriva, a automobil vam je neophodan svakog dana?

Zvuči kao nemoguća misija, ali rešenje zapravo postoji.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.10.2021.

09:12

Želite da uštedite na troškovima goriva, a automobil vam je neophodan svakog dana?
Foto: Volvo promo

Većina nas svakodnevno pokušava da svoje nagomilane obaveze na poslu, sastanke u gradu, dnevne i nedeljne kupovine, odvoženje dece u školu ili vrtić, reši na što brži mogući način. U velikim gradovima to je gotovo nemoguće obaviti bez automobila. On će vam pomoći da se brže krećete od tačke A do tačke B i završavate svoje obaveze, ali za uzvrat može postati jako “žedan”. U vremenima kada cene goriva dostižu neslućene razmere za svetski standard (o našem i da ne pričamo), logično je da se svako od nas zapita - kako uštedeti?

Iako često ljudi misle da samo jednom ili dva puta godišnje idu na putovanja i da ne prelaze velike kilometraže, statistike kažu da se najviše kilometara prelazi upravo u urbanim sredinama, što je veliki napor i za automobil i za vaš novčanik. Osim toga što je u gradovima veća potrošnja goriva, automatski je i veća zagađenost kao posledica velikog broja vozila koja mile zaglavljena u gradskim gužvama.

Pitamo se da li nam svakodnevne gužve usaobraćaju umanjuju užitak u vožnji? Međutim ne mora uvek biti tako. Svet se neminovno kreće ka budućnosti u kojoj utomobili s pogonom na fosilna goriva postaju prošlost, kao što su to bili i neki drugi uređaji za koje smo mislili da će nas nadživeti. Automobilska industrija i njeni kupci se sve više okreću energetski efikasnijim i čistim prevoznim sredstvima.
Foto: Volvo promo
Jedan od pionira ove tehnologije je švedski “Volvo” koji se obvezao da će svake godine da lansira po jedan potpuno električni automobil, kako bi oni do 2025. činili 50 posto globalne prodaje, dok će ostalo biti plug-in hibridi, hibridi i potpuno električna vozila. Dizel motori odlaze u zaborav.

“Recharge” je opšti naziv za sve modele švedskog proizvođača sa potpuno električnim ili plug-in hibridnim pogonom, a “Volvo” je trenutno jedini proizvođač automobila čiji svaki model u ponudi uključuje opciju plug-in hibrida.

Okosnica prodaje “Volvo recharge” verzija popularnih modela u našoj zemlji su “XC40” i “XC60”, koji su već uveliko u ponudi, a specijalizovani novinari su već imali mogućnosti i da ih testiraju. Oba modela, ali i kompletna linija “recharge” su “Volvoov” doprinos smanjenju uticaja štetnih gasova na klimatske promene. Kao što smo rekli, plag-in hibridi su odlično rešenje za svakodnevnu upotrebu u gradskoj vožnji, kao i za sve koji moraju da ostanu mobilni u, danas sve zatvorenijim, centrima evropskih metropola.

Zahvaljujući pretprogramiranim načinima vožnje, ali i uslovima puta, “XC40 recharge” i “XC60 recharge” mogu da se kreću samo na struju ili u hibridnom režimu, i to uz skromnu potrošnju, a da pri tom ne morate brinuti kada će se baterije isprazniti jer vam je na raspolaganju svakako i benzinski motor. Manji model, “XC40 recharge”, ima dve verzije, ali obe koriste kombinaciju trocilindričnog turbo benzinskog agregata, elektromotora na zadnjoj osovini, sedmostepenog automatskog menjača sa dvostrukim kvačilom i litujum-jonske baterije. Slabiji T4 razvija 211 KS, a snažniji sa oznakom T5 čak 262 KS.
Foto: Volvo promo
Skandinavski plug-in hibrid projektovan za grad u proseku troši između ispod 3 litra na 100 kilometara, dok u električnom režimu, sa jednim punjenjem baterije može da pređe do 46 kilometara. Znači, u potpuno električnom režimu možete da vozite XC40 Recharge plug-in hibrid bez emisija izduvnih gasova. Kada je baterija potpuno napunjena, možete da obavljate svakodnevnu vožnju koristeći electromotor, što je naročito značajno i korisno u gradovima.

Ovde vam se domet baterija može čak i povećati jer u čestoj „stani-kreni“ vožnji baterija se manje troši jer nema velikih brzina kretanja, a ujedno se i dopunjava prilikom kočenja. Ovo i jeste najveća prednost upotrebe plug-in hibrida i električnih vozila u gradskim sredinama. Veći “XC60 recharge” donosi više luksuza, više prostora i više snage, čak do 390 “konja” u verziji T8 koja nudi fantastična ubrzanja do 100 km/h za svega 5,5 sekundi. Kombinovana potrošnja se kreće oko 3 litra na 100 km, dok je autonomija u režimu kretanja na struju do 53 kilometara. Inače, “XC60 recharge” može biti opremljen pogonom na svim točkovima i osmostepenim automatskim menjačem.
Foto: Volvo promo
“Volvo XC60” je proglašen najbezbednijim automobilom na svetu a odnedavno je opremljen i mnogim “pametim” tehnologijama komfora i povezivosti, za šta se pobrinuo “Google”. Na raspolaganju vam je i “Google Assistant”, dok su “Google Mape” potpuno integrisane u navigacioni sistem vozila. Sve informacije su vam dostupne u realnom vremenu uključujući i automatsko preusmeravanje tj. menjanje rute ukoliko je na incijalnoj ruti došlo do nekih zastoja.
Foto: Volvo promo
Komunikaciju sa “Google Assistant-a” možete započeti jednostavnim obraćanjem “Hey, Google”, a potom nastaviti dalju konverzaciju kako bi ste dobili ispravna uputstva za vožnju, uživate u muzici ili bili u kontaktu sa prijateljima i porodicom putem svog pametnog telefona. Sve što ste ovde pročitali i pogledali, lako možete isprobati i sami. Volvo Car centar Beograd poseduje navedena test vozila koja možete besplatno isprobati i uveriti se u sve prednosti savremene ekološke vožnje. Ukoliko ste među odabranima koji mogu sebi da priušte ovakav automobile, “Volvo” je obezbedio i akcijske cene za sve isporuke do kraja 2021. godine. Tako “XC40 recharge” startuje od 40.990 evra, dok luksuzniji i veći “XC60 recharge” može biti vaš već od 57.990 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: