Kupuju li građani Srbije električne automobile?

Iako je država uvela subvencije koje za električne automobile iznose 5.000 evra, prodaja vozila na struju u Srbiji i dalje je na nivou statističke greške.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 14.10.2021.

09:00

Kupuju li građani Srbije električne automobile?
Foto: Viktoriia Hnatiuk/Shutterstock

U prvih devet meseci 2021. u našoj zemlji je prodato 56 električnih automobila, a u istom periodu kupcima je isporučeno 15 lakih komercijalnih vozila na struju, pokazuju podaci Asocijacije uvoznika vozila.

Ovaj rezultat deluje zaista skromno, ali je tri puta bolji u poređenju sa čitavom prošlom godinom, u kojoj je na našem tržištu prodato svega 19 električnih automobila.

Ne treba zaboraviti da se ovde radi samo o novim vozilima, a s obzirom da se u ponudi na sajtovima poput Polovnih automobila nude i električni polovnjaci, nema sumnje da su građani Srbije ove godine kupili više od pomenutih 56 putničkih vozila na struju.

Kako je u komšiluku?

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, u toj zemlji je za prvih devet meseci ove godine uvezeno 36 električnih automobila, što je takođe tri puta više nego u 2020, prenosi sajt Capital.ba.

Ipak, kako kažu, i ovaj rezultat je slično onom iz Srbije - na nivou statističke greške.

Najskuplji električni automobil koji je prodat u BiH ove godine bio je Porsche Taycan 4S, sa cenom od 178.500 konvertibilnih maraka (oko 90 hiljada evra)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: