Daleko ispred svog vremena: Buick imao touchscreen pre 35 godina VIDEO

Ekrani osetljivi na dodir danas su dostupni u gotovo svim novim modelima, ali malo je poznato da su se prvi automobili koji su imali touchscreen pojavili još sredinom osamdesetih godina 20. veka.

Podeli

Sistem Graphic Control Center (GCC), koji se ugrađivao u model Buick Riviera od 1986, predstavlja preteču savremenih ekrana multimedijalnih uređaja u automobilima.

Za razliku od današnje touchscreen tehnologije, GCC je koristio katodnu cev kakvu su imali stariji modeli televizora ili kompjuterskih monitora.

Sadržajima i funkcijama ovog sistema pristupalo se preko označenih pravougaonih polja na monohromatskom ekranu dimenzija 4x3 inča koji se nalazio na vrhu centralne konzole.

GCC sistem imao je za tadašnje standarde veliki izbor sadržaja, poput putnog kompjutera, kontrole klima uređaja, radija, pa čak i mini dijagnostičkog centra koji je pratio stanje motora i kočnionog sistema.

Kako je izgledao multimedijalni sistem sa ekranom osetljivim na dodir u modelu Buick Riviera možete da pogledate u priloženom videu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 52 idi na stranu