Baka Stojana vozi kao Flojd: Skoro 40 godina se ne odvaja od "Fiće"

Uskim, makadmaskim putevima kroz novovaroška sela već četiri decenije krstari „ljuta mašina“, a za njenim volanom je sada već penzionerka Stojana Mirosavljević.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 09.10.2021.

17:00

Baka Stojana vozi kao Flojd: Skoro 40 godina se ne odvaja od
Foto: RINA

Od kako je položila vozački ispit 1982. godine sela je u „fiću“ i od tada ih je promenila čak pet, jer nijedan drugi automobil za nju ne postoji. Ljubav prema simpatičnom četvorotočakšu koji vraća duh starih vremena nije sporna, ali na njen izbor uticaj su imali i praktični razlozi.

„Do moje kuće vodi loš, seoski put i samo se fićom može normalno prići. Mogla bih ja sebi kupiti drugi auto, ali pitanje je u kakvom bi stanju bio nakon samo nekoliko meseci vožnje. Fića mi je lagan, dobro ide i ne kvari se često. U dvorištu imam jedan još stariji primerak koji sam vozila pre desetak godina i njega koristim za delove, jer ih u slobodnoj prodaji skoro i nema“, kaže Stojana za RINU.

Novovaroški ženski Flojd, kako još nazivaju ovu penzionerku, privlači brojne poglede kad sa svojim belim lepotanom prokrstari ulicama. Sa fićom je obišla čitavu Zapadnu Srbiju i nikad je nije izdao na putu. Zbog svoje vremešnosti i sve veće popularnosti često joj nude i veliki novac da ga proda, ali ona to ne želi.

„Sa njim sve obaveze završavam, dovozim hranu i idem po sve što mi je potrebno. Zato ga ne bih nikad menjala“, kaže Stojana.

Na njenom automobilu još uvek je registracija važeća, a ona se nada da će preživeti i tehnički pregled zakazan za sledeću godinu, iako je to, imajući u vidu nove propise mrtva trka.

„Ljudi više ne obraćaju pažnju na ova stara vozila, svi voze neka moderna kola koja se pokvare vrlo brzo i nisu za seoske puteve. Ja ću fiću voziti sve dok budem mogla, a nadam se da njegova sudbina neće biti zapečaćena kad ga sledeći put oteram na tehnički pregled“, iskrena je ova iskusna žena vozač.

Ako možda i završi u starom gvožđu, sigurno je da fića koja je bila jedan od najpoznatijih proizvoda bivše Jugoslavije, definitivno ima posebno mesto u srcu svih onih koji su bar jednom seli za njegov volan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: