Povratak u budućnost VIDEO

Nakon zloglasnog kolapsa kompanije, holivudski hit proslavio je DeLorean, a sada je postao besmrtan.

Podeli
Photo: Delorean
Photo: Delorean

DeLorean se vratio!

Zahvaljujući filmskoj franšizi Povratak u budućnost, ovaj automobil je stekao svetsku slavu, pa se i danas smatra jednim od najprepoznatljivijih i najposebnijih automobila milenijuma.

Priča takođe počinje pre 1975. godine, kada je Džon Zakari DeLorean osnovao DeLorean Motor Company nakon rada na modelima kao što su Pontiac GTO i Firebird.

Tri godine kasnije, počela je sa radom fabrika u Dunmuriju u Belfastu.

I odmah su počeli problemi sa finansijama, koje je na kraju sponzorisala veoma loša prodaja. Prekretnica se dogodila 1982. godine, kada je Džon DeLorean optužen za umešanost u trgovinu drogom. Pušten je, ali je DMC bio zagađen i jednostavno je morao da prestane sa radom.

Ako premotamo unazad nekoliko decenija unapred, dolazimo do Stivena Vinna koji je reinkarnirao DMC iz Hambla u Teksasu.

Proizvodnja još čeka, ali fabrika je spremna. Prva poseta u istoriji fabrike zabeležena je kamerom i postavljena na IouTube kanal Muzeja automobila Petersen.

Fabrika površine oko 3.700 kvadratnih metara spremna je za početak proizvodnje, a trenutno se ispunjavaju zakonski preduslovi za proizvodnju automobila malih serija. Trenutno posluje kao servisni centar u kojem se može istovremeno rukovati sa do 50 automobila, bilo u smislu usluge ili potpunog renoviranja.

A sudeći po zalihama, delovi ne nedostaju. Na kraju krajeva, DMC isporučuje do 40 paketa delova dnevno širom sveta.

Fabrika je nastala preseljenjem fabrike iz Belfasta i ima ogromno skladište sa oko četiri miliona delova. Vinne je fabriku kupio 1995. godine sa svom proizvodnom opremom i postojećim delovima.

Vinne otkriva da se DMC-12 sastoji od 2.850 komponenti, a fabrika ima oko 80% potrebnih elemenata. Među njima je oko 1.000 čuvenih galebova vrata, navodno najskuplji element na celom automobilu. Vinne planira pokrenuti tri proizvodne linije.

Prvi je za proizvodnju karoserije, drugi će proizvoditi šasiju, a treći će sastavljati automobil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu