Mercedes predstavio koncept EQG – električnu G klasu FOTO/VIDEO

Nastavlja se električna ofanziva.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Sreda, 08.09.2021.

14:31

Mercedes predstavio koncept EQG – električnu G klasu FOTO/VIDEO
Foto: Mercedes promo

Kada je u januaru 2018. godine, na sajmu automobila u Detroitu, debitovala aktuelna Mercedesova G klasa, iz nemačkog proizvođača najavljeno je da će elektrifikacijom biti obuhvaćen i legendarni terenac koji se proizvodi od 1979.

Ovih dana ispunjeno je obećanje iz 2018. Mercedes je na minhenskom auto-salonu javnosti predstavio koncept EQG, odnosno G klasu na struju.
Foto: Mercedes promo
Dizajn nije bitno promenjen u poređenju sa standardnim modelom, pa je automobil već na prvi pogled prepoznatljiv.

Od verzije sa SUS motorima vizuelno se razlikuje samo po nekim stilskim detaljima koji ističu "električni karakter" koncepta EQG.
Foto: Mercedes promo
Zadržana je i osnovna konstrukcija sa klasičnom šasijom, a da bi EQG imao svojstva vrhunskog terenca, sistem oslanjanja je modifikovan samo onoliko koliko je bilo neohodno zbog novog pogona.

Naime, EQG za pogon koristi 4 elektromotra, koji su smešteni blizu točkova, a između njih su dvostepeni reduktori (za svaki par motor/točak po jedan).
Foto: Mercedes promo
Prednje ogibljenje je nezavisno, dok je pozadi kruta osovina, bez koje je teško zamisliti klasičan terenski autmobil.

Iz Mercedesa još nisu objavili detaljnije tehničke spcifikacije vozila, iako je potvrđeno da će EQG imati prtljažnik zapremine 463 l i da će sa fabričke trake silaziti na točkovima prečnika 22 inča.

Pogledajte promo video:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: