Mercedes predstavio koncept EQG – električnu G klasu FOTO/VIDEO

Nastavlja se električna ofanziva.

Izvor: B92, Automobili.ba
Podeli
Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo

Mercedes je na aktuelnom sajmu automobila u Minhenu predstavio i električnu E klasu (EQE), kao i AMG verziju električne S klase (EQS).

Kada je u januaru 2018. godine, na sajmu automobila u Detroitu, debitovala aktuelna Mercedesova G klasa, iz nemačkog proizvođača najavljeno je da će elektrifikacijom biti obuhvaćen i legendarni terenac koji se proizvodi od 1979.

Ovih dana ispunjeno je obećanje iz 2018. Mercedes je na minhenskom auto-salonu javnosti predstavio koncept EQG, odnosno G klasu na struju.

Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo

Dizajn nije bitno promenjen u poređenju sa standardnim modelom, pa je automobil već na prvi pogled prepoznatljiv.

Od verzije sa SUS motorima vizuelno se razlikuje samo po nekim stilskim detaljima koji ističu "električni karakter" koncepta EQG.

Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo

Zadržana je i osnovna konstrukcija sa klasičnom šasijom, a da bi EQG imao svojstva vrhunskog terenca, sistem oslanjanja je modifikovan samo onoliko koliko je bilo neohodno zbog novog pogona.

Naime, EQG za pogon koristi 4 elektromotra, koji su smešteni blizu točkova, a između njih su dvostepeni reduktori (za svaki par motor/točak po jedan).

Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo

Prednje ogibljenje je nezavisno, dok je pozadi kruta osovina, bez koje je teško zamisliti klasičan terenski autmobil.

Iz Mercedesa još nisu objavili detaljnije tehničke spcifikacije vozila, iako je potvrđeno da će EQG imati prtljažnik zapremine 463 l i da će sa fabričke trake silaziti na točkovima prečnika 22 inča.

Pogledajte promo video:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu