Renault Megane E-Tech: 100% električni, 95% reciklabilan FOTO

Renault je objavio tehničke detalje i galeriju fotografija svog novog električnog automobila.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.09.2021.

09:55

Renault Megane E-Tech: 100% električni, 95% reciklabilan FOTO
Foto: Renault promo

Dva dana nakon što su se na Internetu pojavile prve fotografije, francuski proizvođač je i zvanično predstavio Megane E-Tech.

Renault je - iz marketinških razloga - odlučio da za novi model upotrebi dobro poznato ime koje već generacijama nosi njegov kompaktni hečbek - Megane, iako je ovde reč o krosoveru i potpuno novom vozilu koje je bazirano na drugačijoj mehaničkoj platformi.
Foto: Renault promo
Megane E-Tech Electric, kako je pun naziv ovog automobila, teži 1.624 kg i postavljen je na CMF-EV modularnu platformu koju deli sa sestrinskim električnim modelom Nissan Ariya.

Za vozilo dužine svega 4,21 m, Megane E-Tech ima impresivno međuosovinsko rastojanje od 2,7 m, čime je dobijena prostrana putnička kabina u kompaktnoj karoseriji.
Foto: Renault promo
Auto je postavljen na velike, 20-inčne točkove i dolazi sa kvakama koje se uvlače u panele prednjih vrata, dok su one na zadnjim skrivene u "C" stubu.

Megane E-Tech je ujedno prvi produkcijski Renault koji nosi novi logo brenda, dizajniran u retro stilu, a koji je debitovao na konceptu električne "petice".
Foto: Renault promo
Komandna tabla je gotovo u potpunosti digitalizovana, sa dva velika ekrana.

Ispred vozače je displej promera 12,3 inča, koji menja konvencionalnu instrument tablu, a na vrhu centralne konzole nalazi se 12-inčni touchscreen multimedijalnog sistema visoke rezolucije.

Jeftinije verzije automobila opremljene su skromnijim centralnim ekranom od 9 inča.
Foto: Renault promo
Renault se pohvalio da je električni Megane "zelen" na više načina - osim što ima pogon sa "nultom emisijom", koristi presvlake od tkanine napravljene u potpunosti od recikliranih materijala.

Čak su i neki donji delovi kontrolne table napravljeni od reciklirane plastike, koja je takođe korišćena za mnoge komponente na instrument tabli.

Osim toga, na kraju životnog ciklusa Renaulta Megane E-Tech Electric, 95% vozila će moći da se reciklira.
Foto: Renault promo
Bazičnu verziju pokreće električni motor od 130 KS (96 kW) i 250 Nm, dok snažnija raspolaže sa 218 "konja" (160 kW) i 300 Nm.

Renault Megane E-Tech Electric sa jačim motorom ubrzava 0-100 km/h za 7,4 sekunde i razvija maksimalnih 160 km/h.
Foto: Renault promo
Kupci mogu da biraju između dve baterije - kapacitet manje je 40 kWh, a veće 60 kWh.

Manja baterija obezbeđuje autonomiju u vožnji do 300 km (prema WLTP standardu), dok se sa većom možete voziti i do 470 km pre nego što ostanete bez struje.

Baterije se isporučuju sa garancijom od 8 godina. Ukoliko u tom periodu kapacitet padne ispod 70%, Renualt obećava da će vam je besplatmo zameniti za novu.
Foto: Renault promo
Proizvođač je omogućio da se baterije pune na punjačima do 22 kW (naizmenična struja), odnosno do 130 kW (jednosmerna struja).

Dovoljno je da se baterija pola sata puni na 130-kilovatnom punjaču, da bi vozilo moglo da pređe narednih 300 km u kombinovanoj vožnji ili 200 km na auto-putu.

Ukoliko se Megane E-Tech Electric dopunjava na kućnom punjaču od 7,4 kW, potrebno je 8 sati punjenja da bi auto mogao da se vozi 400 km u kombinovanom režimu vožnje.
Foto: Renault promo
Renault Megane E-Tech Electric biće izložen na sajmu automobila u Minhenu, koji se održava ove sedmice, a potencijalni kupci će moći da ga poruče tek od februara 2022.

U prodaji će se zvanično naći u martu.
Foto: Renault promo
Foto: Renault promo
Foto: Renault promo
Foto: Renault promo
Foto: Renault promo
Foto: Renault promo
Foto: Renault promo
Foto: Renault promo
Foto: Renault promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: