Škoda Fabia – 900 km sa punim rezervoarom benzina

Nova Fabia je imala premijeru u maju, a uskoro stiže u evropske prodajne salone.

Podeli
Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Češki proizvođač objavio je nove tehničke detalje četvrte generacije modela Fabia, koja uskoro stiže na tržište.

Škoda je posebno istakla veliku autonomiju u vožnji sa punim rezervoarom. Fabia će biti dostupna u pet pogonskih varijanti, a svih pet su benzinske.

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Izostali su dizel i hibridne opcije, ali zato četiri od pet benzinskih varijanti omogućavaju vozaču da automobilom pređe i preko 900 km (prema WLTP mernom standardu) bez zaustavljanja radi sipanja goriva.

Barem tako tvrde u Škodi i dodaju da je ovo moguće uz jedan uslov - kupci prilikom naručivanja vozila moraju da odaberu opcioni, veći rezervoar u kjoji staje 50 litara benzina. Podsećamo, Fabia se standardno isporučuje sa rezervoarom od 40 litara.

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Iako nema dizalaša i hibrida u ponudi, u Škodi tvrde da su benzinci veoma ekonomični i da se prosečna potrošnja u kombinovanom režimu vožnje kreće od 4,9 do 5,6 l/100 km (u zavisnosti od motora), dok je emisija CO2 između 113 i 142 g/km.

Kada je reč o specifikacijama pogonskih jedinica, bazični motor je 1.0 MPI atmosferac u verzijama sa 65 KS (48 kW) i 80 KS (59 kW). S obzirom da slabija od dve opcije ubrzava iz mesta do 100 km/h za čak 15,5 s, osnovna verzija nije za one kojima su bitne dobre preformanse.

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Škoda nudi i trocilindarski 1.0 TSI turbo-benzinac, takođe u dve verzije snage. Slabiji proizvodi 95 KS (79 kW), a jači 110 KS (81 kW) i taj motor je standardno uparen sa 6-brzinskim manuelnim menjačem, za razliku od ostalih navedenih benzinaca. Uz doplatu se može dobiti i 7-stepeni DSG menjač sa duplim kvačilom.

Za one koji od male Škode žele nešto više, na raspolaganju je i 4-cilindarski 1.5 TSI sa 150 KS (110 kW) i 7-stepenim DSG menjačem.

Ova Fabia 0-100 km/h stiže za samo 8 sekundi i razvija maksimalnih 225 km/h.

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Još jedna zanimljivost u vezi sa novim Škodinim modelom je mogućnost izbora dve opcije ogibljenja - jedne za vožnju u pretežno urbanom okruženju i asfaltiranim putevima i druge za "grublje" terene.

Ukoliko se kupac odluči za drugu varijantu, njegova Fabia imaće za 15 mm veče odstojanje od tla i posebne amortizere predviđene za češći silazak sa asfalta.

Princip je sličan kao kod modela Octavia Scout, iako Škoda za sada nije potvrdila da će koristiti taj naziv i za model Fabia.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu