U kojim zemljama možete da vozite ako položite u Srbiji

Kina je poslednja država u nizu s kojom je potpisan sporazum koji omogućava zamenu srpske vozačke dozvole bez polaganja teorijskog i praktičnog ispita.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Kurir.rs

Ponedeljak, 16.08.2021.

11:38

U kojim zemljama možete da vozite ako položite u Srbiji
Foto: B92/NÆ

Srbija ima zaključene bilateralne sporazume ili memorandume o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola bez polaganja ispita sa sedam zemlja, dok srpsku vozačku faktički priznaju i bez potpisanog bilateralnog sporazuma još šest zemlja, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tako državljani naše zemlje koji odu na rad u inostranstvo ili se iz drugih razloga tamo presele i steknu boravište bez posebnih peripetija mogu srpsku vozačku da zamene u Kini, Albaniji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Španiji, Tunisu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Nemačkoj, Australiji, Austriji, Danskoj, Švajcarskoj i Kataru.

Ipak, iako radi zamene srpske dozvole u navedenim zemljama nije potrebno polagati teorijski i praktični ispit, u većini zemalja je neophodno priložiti uverenje o zdravstvenoj i psihofizičkoj sposobnosti da je osoba sposobna da upravlja vozilom.
Foto: fanjianhua/Shutterstock
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova naveli su za Kurir da, pored Kine, Srbija ima potpisane bilateralne sporazume o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola sa Albanijom, Grčkom, Severnom Makedonijom, Španijom i Tunisom.

Takođe, Srbija sa Nemačkom ima potpisanu zajedničku izjavu o procedurama za zamenu vozačkih dozvola, a sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima memorandum o razumevanju u vezi sa uzajamnim priznavanjem vozačkih dozvola.

"U Australiji, Austriji, Danskoj, Švajcarskoj, Kataru i znatnom broju drugih država priznaju se i zamenjuju srpske vozačke dozvole bez zaključivanja sporazuma", naveli su iz MUP-a.

Dodaje se da je u pripremi i sporazum sa Italijom.

Što se tiče Nemačke, zahvaljući zajedničkoj izjavi Srbije i SR Nemačke o procedurama za zamenu vozačkih dozvola, naši državljani već četiri godine mogu važeće srpske vozačke dozvole da zamene za nemačke bez polaganja vozačkog ispita i bez provere vida za sve kategorije ukoliko imaju prebivalište od najmanje šest meseci u Nemačkoj.

Na taj način su naši državljani oslobođeni troška od 500 do 1.000 evra, koliko su ranije morali da plate za ponovno polaganje vozačkog ispita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: