Vozači traže da se smanji maksimalna dozvoljena brzina

Anketa koju je sproveo britanski auto-klub pokazuje da većina vozača smatra da bi trebalo sniziti ograničenje brzine na auto-putu u uslovima vlažnog kolovoza.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 03.08.2021.

09:45

Vozači traže da se smanji maksimalna dozvoljena brzina
Foto: Bikeworldtravel/Shutterstock

Auto-putevi u Velikoj Britaniji spadaju među najbezbednije u Evropi, ali od 2012. nije zabeležen pad broja nastradalih, pa se razmišlja o novim merama koje bi popravile statistiku.

Među potencijalnim opcijama je i smanjenje ograničenja brzine na auto-putu u kišnim uslovima.

Trenutno je maksimalna dozvoljena brzina na auto-putevima u Britaniji 70 milja na sat (113 km/h), bez obzira na to da li je kolovoz suv ili vlažan.

Auto-klub u toj zemlji sproveo je anketu među 2.100 vozača po ovom pitanju i čak 72% ispitanika bilo je za to da se ograničenje dodatno spusti u uslovima kiše.

Kako prenosi Gardijan, 75 odsto anketiranih smatra da bi novo ograničenje podstaklo vozače da uspore, a preko 75% ispitanika veruje da bi ova mera uticala na smanjenje broja žrtava u udesima.

Dalje, njih 66 odsto smatra da bi manja brzina kretanja vozila po vlažnom vremenu dovela do toga da se manja količina vode rasprskava u vidu spreja, čime bi se poboljšala vidljivost u saobraćaju.

Kada je reč o tome koliko bi iznosilo ograničenje brzine po kiši, 33% anketiranih milsi da bi brzinu trebalo ograničiti na 60 milja na sat (97 km/h), dok 17% veruje da bi limit trebalo da iznosi 65 milja na sat (105 km/h).

Ako bi se kao uzor uzela Francuska, koja je maksimalnu brzinu u uslovima kiše/vlažnih kolovoza snizila sa 130 km/h na 110 km/h (za oko 15%), veruje se da bi u Britaniji brzinu po kiši trebalo smanjiti na 60 milja na sat (97 km/h).

"Iako većina vozača već prilagođava brzinu kada vremenske prilike postanu nezgodne za vožnju, brojevi pokazuju da su 'prebrza vožnja za uslove' i 'klizavi putevi' i dalje među prvih 10 uzroka saobraćajnih nezgoda na britanskim auto-putevima i ​​doprinose značajnom broju ozbiljno povređenih i nastradalih u saobraćaju", navodi se u istraživanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: