Tesla odlaže kamion za 2022. godinu

Kompanija Tesla Motors je odložila dolazak svog električnog kamiona Tesla Semi za narednu godinu.

Podeli
Foto: Tesla promo
Foto: Tesla promo

Teslin električki kamion Semi ove godine definitivno neće početi da prevozi teret. Kompanija je to potvrdila tokom finansijskog izveštaja, a u stvari se radi o novom odlaganju dolaska pomenutog vozila, piše Autoblog.

Prvobitno je bilo planirano da se Tesla Semi pojavi na tržištu 2019. godine, zatim je to pomereno za 2021. godinu, a sada je stigla vest o novom odlaganju, i to za narednu godinu.

Iz kompanije su obavestili deoničare da je do odlaganja došlo zbog ograničene dostupnosti baterijskih ćelija i problema u lancu dobavljača.

"Verujemo da se držimo rasporeda kada je reč o proizvodnji prvih primeraka Modela Y u Berlinu i Ostinu u ovoj godini. Uticaj na proizvodnju će imati uspešnost uvođenja mnogih novih proizvoda i tehnologije proizvodnje, izazova u lancu dostavljača te regionalne dozvole. Kako bi se fokusirali na te fabrike, ali i zbog ograničene dostupnosti baterijskih ćelija te izazova u lancu dobavljača, pomerili smo dolazak Semi kamiona za 2022. godinu. Takođe, pravimo napredak u industrijalizaciji Cybertrucka, čija proizvodnja je planirana u Ostinu", navodi se u saopštenju.

Kompanija Tesla je prvi put najavila Semi još 2017. godine kao električni kamion s dometom od 800 kilometara i tehnologijama koje uključuju autopilot. Taj kamion je već proputovao SAD te je putovanja obavljao samostalno bez pratnje još od 2018. godine.

Pritom se u potpunosti oslanjao na Teslinu postojeću mrežu Supercharger punjača. Osnivač Tesle Elon Musk je prošle godine poslao interni mejl u kome je naveo da je sve spremno za masovnu proizvodnju, ali to ne znači ništa bez potrebnih komponenti kamiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu