Svako drugo vozilo ne prolazi tehnički

Svako drugo vozilo pada u proseku na tehničkom pregledu, više se ne može registrovati automobil sa pokvarenom prskalicom, brisačem, prozorom ili stop svetlom, a pregled je okvirno poskupeo za 1.500 dinara.

Podeli
Ilustracija: Depositphotos, kalinovsky
Ilustracija: Depositphotos, kalinovsky

Ovo je prvi bilans novog tehničkog pregleda koji je startovao 5. jula. Zapravo, najveća novina je da se tehnički pregled sve vreme snima kamerama pa ne može više da se “gleda kroz prste” nikome ni za najmanje propuste. Barem, tako tvrde na linijama tehničkog pregleda.

Predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP) Vlada Marinković ističe za "Blic" da je najevća stvar što se napokon tehnički pregled radi kako treba.

"Uvođenjem kamera na tehnički pregled više ne mogu da prođu vozila kojima ne radi prskalica, brisač ili prozor. Dakle, nema više “popraviću majke mi” ili “šta će mi prskalica kad je ne koristim", naglašava Marinković.

Kako kaže, ko padne na pregledu ima rok od tri dana da otkloni kvar. U suprotnom mora ponovo da plati tehnički pregled po istoj ceni.

"U roku od tri dana na liniji ponovo se pregleda samo deo vozila koji je bio neispravan. S druge strane, jednom mom drugu prekidalo je na pregledu treće stop svetlo na automobilu starom tri godine. Pošto se radi o relativnom retkom vozilu morao je da ćeka 10 dana na isporuku stop svetla. U međuvremenu mu je istekla i registracija pa je morao da plati i šlep službu i ponovo tehnički pregled", objašnjava Marinković.

Inače, tehnički pregled od 5. jula duže traje i više košta.

"Zbog toga što se sve vreme snima tehnički pregled je umesto 30-35 minuta u početku trajao sat vremena da bi se sada kontrolori već uhodali pa sve traje 40-45 minuta. Takođe, zbog velikih gužvi pregled je, prvo, poskupeo sa 4.500 dinara na 6.000-7.000 dinara da bi sada iznosio između 5.000 i 6.000 dinara. U smeni se pregleda osam vozila", podvlači Marinković i dodaje da očekuje da se do septembra pregled traje kao i ranije.

Koliko je tehnički pregled sada rigorozniji najbolje pokazuju prvi statistički podaci sa linija tehničkog pregleda.

"Prolazak vozila na pregledu se kreće u proseku između 30 i 80 odsto. Postoje dani i kada u smeni prođe svih osam vozila, ali i oni kada je ispravno svega dva od osam automobila. Tako je okvirno i na drugim linijama", objašnjavaju na jednoj liniji tehničkog pregleda. Još dva uslova za minimalnu i maksimalnu cenu

Predsednik NATEP-a Vlada Marinković ističe za “Blic” da su neophodna još dva koraka u organizaciji linija tehničkog pregleda da bi mogla da se odredi minimalna i maksimalna cena pregleda.

"Potrebno je da se uspostavi centralizovani informacioni sistem koji će sadržati sve podatke i o linijama tehničkog pregleda i o svim vozila i rezultatima njihovog pregleda od sile kočenja do izduvnih gasova. Takođe, neophodno je da se organizuje sistem obuke pregledača jer se automobile stalno menjaju i razvijaju. Kada se ta dva uslova ispune moći ćemo da imamo minimalnu i maksimalnu cenu pregleda", objašnjava Marinković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu