Ko će se prvi voziti na "bezvazdušnim" gumama i kada ćemo ih videti na putevima VIDEO

Umesto vazduha pod pritiskom u pneumaticima, masu vozila će podupirati fleksibilni gumeni kompoziti.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Sreda, 21.07.2021.

09:17

Ko će se prvi voziti na
Foto: Michelin promo

Michelin za 2024. godinu najavljuje svoju revolucionarnu gumu koje nije punjena vazduhom. Umesto vazduha pod pritiskom u pneumaticima, masu vozila će podupirati fleksibilni gumeni kompoziti.

Više tehničkih detalja o strukturi materijala za sada nije otkriveno, jer je to ipak tajna Michelina, a ova kompanija svoj proizvod naziva UPTIS – Jedinstveni sistem gume otporan na bušenje.

Dakle, sa ovim gumama bi trebalo da nestanu problemi sa bušenjem ili ispuštanjem vazduha, odnosno svi problemi tog tipa koji mogu da zadese vozača na putu, a tako će se produžiti i njihov radni vek.

Bezvazdušne gume montiraju se na obične felne i nikakva posebna modifikacija nije potrebna.

Michelin planira da predstavi ovu gumu početkom avgusta Mreži saobraćajnih policija Evrope (ROADPOL), a sad se pojavila i nova ideja.

Naime, Michelin želi da ustupi UPTIS gume evropskim saobraćajnim policijama, koje bi trebalo da prve testiraju ovaj proizvod u stvarnim uslovima.

Inače, kompanija planira da UPTIS gume ponudi na tržištu 2024. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: