Potpuno novi SUV stupa na scenu FOTO

Toyota započinje proizvodnju modela Yaris Cross.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 07.07.2021.

13:59

Potpuno novi SUV stupa na scenu FOTO
Foto: Toyota promo

Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) pokrenula je proizvodnju Yarisa Cross, potpuno novog, potkompaktnog SUV-a čija će prodaja u Evropi započeti u avgustu.

Kako kažu u japanskoj kompaniji, uložen je značajan iznos od 400 miliona evra radi omogućavanja proizvodnje dva modela na istoj proizvodnoj liniji u toj fabrici – četvrte generacije Yarisa i Yarisa Cross – čime je povećan godišnji proizvodni kapacitet TMMF-a na 300.000 vozila.
Foto: Toyota promo
Ovaj SUV u segmentu B oblikovan je i razvijen kako bi zadovoljio potrebe evropskih kupaca u tom tržišnom segmentu, a očekivana ponuda motora za novi Yaris Cross će mahom uključivati hibridnu verziju sa niskom emisijom CO2, shodno planovima marke o udelu elektrifikovanih varijanti vozila od 90% do 2025.

Yaris Cross je drugi model koji će se bazirati na Toyotinoj mehaničkoj platformi GA-B za kompaktne automobile, kao i osmi model obuhvaćen Toyotinom novom globalnom arhitekturom (TNGA - Toyota New Global Architecture) koji će se proizvoditi u Evropi.
Foto: Toyota promo
"Uvođenje Yarisa Cross je važno jer on ne samo da doprinosi Toyotinoj konkurentnosti, nego i osnažuje našu strategiju lokalizacije proizvodnje i dostizanja maksimalnih proizvodnih kapaciteta koji su usmereni na Toyotin cilj povećanja prodaje u Evropi na 1,5 miliona vozila do 2025.", ističe Marvin Kuk, izvršni potpredsednik za proizvodnju.

Inače, Toyotina vizija za evropsku lokalizaciju ove godine dodatno je proširena jer je Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP) započela proizvodnju menjača za hibridne modele, uz to obezbeđujući 1.5-litarski benzinski agregat i potpuno hibridni pogonski sklop za Yaris i Yaris Cross.
Foto: Toyota promo
Toyota je uložila i u povećanje kapaciteta i modernizaciju svoje fabrike Toyota Motor Manufacturing Czech Republic (TMMCZ) radi proizvodnje nove generacije Yarisa, koji je proglašen Automobilom godine 2021, kao odgovor na znatno povećanu tražnju.

Pokretanjem proizvodnje modela Yaris Cross, ukupan broj zaposlenih u TMMF-u povećan je na gotovo 5.000.

Podsećamo, Yaris Cross imao je svetsku premijeru u jeku pandemije, u aprilu prošle godine.

Iako po nekim detaljima stilski podseća na RAV4, Yaris Cross ima originalan dizajn koji ga izdvaja od ostalih modela iz game Toyota vozila, pre svega od nešto većeg kupe-krosovera C-HR.
Foto: Toyota promo
S obzirom da deli mehaničku platformu sa novim Yarisom, Cross model je zadržao isto međuosovinsko rastojanje od 2.560 mm, ali su prepusti karoserije ispred prednjih i iza zadnjih točkova u zbiru veći za 240 mm, pa je i ukupna dužina porasla na 4.180 mm.

Od standardnog Yarisa širi je za 20 mm i viši za 90 mm.

Kokpit je u velikoj meri prekopiran iz Yarisa. Ipak, neki detalji su drugačiji, poput instrument table ili komandi automatskog klima-uređaja.
Foto: Toyota promo
Yaris Cross ima hibridni pogon koji se sastoji od elektromotora i 3-cilindarskog 1.5-litarskog benzinca.

Ukupna kombinovana snaga je 116 KS (85 kW), a jedna od komparativnih prednosti ovog automobila je pogon na sva 4 točka, što je retkost u segmentu potkompaktnih SUV modela u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: