Dan za pamćenje – Rimac preuzeo Bugatti! VIDEO

San se obistinio - proizvođač električnih automobila iz Hrvatske postao je većinski vlasnik čuvenog auto-brenda.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Utorak, 06.07.2021.

07:52

Dan za pamćenje – Rimac preuzeo Bugatti! VIDEO
Foto: Rimac Automobili

Činjenica da se jedna hrvatska kompanija udružila sa Bugattijem, istinskom ikonom auto-industrije, zvučala bi verovatno kao prvoaprilska šala da se dotična hrvatska kompanija ne zove - Rimac Automobili.

Neverovatno zvuči i period u kome je Mate Rimac od inovatora koji je startap kompaniju osnovao u sopstvenoj garaži došao do toga da upravlja brendom kao što je Bugatti - sve se dogodilo za samo 12 godina.

Rimac Automobili postaje Rimac Grupa - najveći deoničar novonastale kompanije Bugatti Rimac

Foto: Rimac Automobili
U ponedeljak je iz Rimac Automobila potvrđena vest o kojoj se spekulisalo već neko vreme - kompanija Mate Rimca postaje većinski vlasnik Bugattija.

Osim toga, Rimac Automobili postaje Rimac Grupa, podeljena u dve kompanije - Bugatti Rimac i Rimac Technology. Rimac Grupa biće najveći deoničar nove kompanije Bugatti Rimac d.o.o., sa učešćem od 55%.

Mate Rimac zadržaće svoj postojeći udeo u Rimac Grupi od 37%, Porsche ostaje na 24%, Hyundai Motor Group na 12%, a ostali investitori na 27%.

Razvoj, proizvodnja i isporuka baterijskih sistema, pogonskih sklopova i ostalih EV komponenata, po kojima je Rimac poznat i zahvaljujući kojima je stekao poverenje brojnih proizvođača automobila, biće odvojeni u novi poslovni subjekt - Rimac Technology - koji će biti u stopostotnom vlasništvu Rimac Grupe.

Rimac Technology ostaje nezavisna kompanija koja sarađuje sa brojnim svetskim proizvođačima automobila, navode iz Rimac Automobila, iz koje su poslali i infografiku nove vlasničke strukture.
Foto: Rimac Automobili
Mate Rimac će biti na čelu nove kompanije. Kao glavni izvršni direktor Rimac Grupe, vodiće Bugatti Rimac i novu kompaniju Rimac Technology.

Mate tako i dalje upravlja svim segmentima poslovanja Rimac Grupe, koja sada uključuje i Bugatti.

Bugatti i Rimac nastavljaju kao zasebni brendovi, zadržavaju postojeće proizvodne pogone i kanale distribucije, dok će sedište i sav razvoj za oba brenda biti u Hrvatskoj.

Sedište Bugatti Rimca biće u Hrvatskoj

Rimèeva Nevera, Bugatti Chiron i elektrièni Porsche Taycan (Foto: Rimac Automobili)
U budućnosti će se globalno sedište kompanije Bugatti Rimac nalaziti u novom Rimac kampusu, koji će biti i sedište firme Rimac Technology.

U kampusu će se proizvoditi tehnologije i komponente za automobile oba brenda, dok će se sklapanje Bugattijevih modela i dalje odvijati u Francuskoj.

Iz Rimčeve kompanije poručili su da se time nastavlja korišćenje istorijske lokacije, koja je neodvojiva od Bugattijevog brenda.

Rimčev kampus vredan 200 miliona evra, površine 100.000 m2, trebalo bi da bude otvoren 2023. godine kao baza svih istraživanja i razvoja budućih hiperautomobila Rimca i Bugattija.

Spektakl u Dubrovniku - šta su o ovom istorijskom poslu rekli Mate Rimac i šefovi Porschea

Inače, predstavljanje istorijskog posla za hrvatsku kompaniju dogodilo se u ponedeljak uveče u Dubrovniku na tvrđavi Lovrijenac, gde su tokom dana helikopterom prebačena tri automobila: Rimčeva Nevera, Bugatti Chiron i električni Porsche Taycan.

Na predstavljanju su govorili Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila, Oliver Blume, izvršni direktor Porschea, kao i Luc Meške, zamenik predsednika i finansijski direktor Porschea. Rimac je u svom govoru naglasio kako 2009. godine, kad je sam pokretao kompaniju u garaži, nije mogao ni zamisliti da će za 12 godina biti u ovakvoj poziciji.

Pre 12 godina Rimac je imao jednog zaposlenog - njega samog. Kad je kompanija na tržište izbacila svoj prvi automobil - Concept One - bilo ih je 11.

Ove godine, kad su predstavili produkcijski hiperautomobil Rimac Neveru, koji je oduševio auto-novinare širom sveta, ima ih više od 1000.

"Da mi je neko pre 12 godina rekao da će se ovo dogoditi, ne bih mu verovao", rekao je.

"Uvek sam ovo hteo napraviti u Hrvatskoj i dokazati da se to može napraviti ovde. Kao što izreka kaže, sve je nemoguće dok to neto ne napravi", rekao je Rimac.
Foto: Rimac Automobili
Čelnici Porschea Oliver Blume i Luc Meške biranim su rečima govorili o Rimcu.

"Mate Rimac je izuzetan preduzetnik, takvih nema puno u auto-industriji. Opušten je i ozbiljan u isto vreme. Uprkos njegovom izuzetnom uspehu, ostao je čvrsto na zemlji. Mate, nemoj se nikada promeniti", rekao je Meške.

"Rimac je 2009. imao startap, a danas je jedan od najznačajnijih proizvođača tehnologije za električne automobile, a uz to proizvodi i vrhunske električne hiperautomobile", rekao je Blume i dodao da izuzetno ceni Rimca i njegov tim, opisavši ga kao "pouzdanog partnera".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: