Tesla autopilot i novi problem – automobil se zakucao u drvo

Iz Kine stiže video saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao Teslin model 3. Automobil je bio na autopilotu, a vozač je zapravo kriv za nesreću, jer da su mu ruke bile na upravljaču, mogao je to sprečiti bez ikakvog problema.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.07.2021.

19:06

Tesla autopilot i novi problem – automobil se zakucao u drvo
Foto: Tesla

Korisnik kineske društvene mreže Veibo objavio je video saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao Teslin model 3, u trenutku kada se to dogodilo. Video je korisnik TOP-laput objavio 4. jula na pomenutoj mreži, a na njemu se vidi kako vozač drži ruke na kolenima dok se automobil vozi kroz zavoje.

Vozač je koristio sistem ADAS (napredni sistem pomoći vozaču) na obeleženoj jednosmernoj ulici i sa ograničenjem brzine postavljenim na 30. Sa snimka nije jasno da li je to 30 kilometara ili milja na sat (u slučaju potonje, automobil bi se kretao nešto manje od 50 kmh).

Brzina automobila bila je u granicama normale i sve u snimku izgleda sjajno dok Model 3 nije stigao na jedan zaokret udesno. Automobil je počeo da skreće desno, ali je ubrzo sišao sa puta, začulo se upozorenje i na ekranu se pojavio crveni signal. Vozač u tom trenutku stavlja ruke na volan, ali već je kasno, jer se udarac automobila u drvo više ne može izbeći.

Čudno je to što ekran pokazuje da sistem pokazuje skretanje i da se automobil kreće pa će izleteti s puta, ali autopilot zapravo ništa ne radi, a vozač ništa, sve dok nije bilo kasno.

Da su mu ruke bile na volanu i papučici kočnice, verovatno bi mogao na vreme da reaguje i spreči nesreću. Još jedna čudna stvar u celom ovom incidentu je ta što sistem u Tesli uopšte nije koristio vazdušne jastuke za zaštitu vozača i putnika.

Srećom, vozač i suvozač su sami izašli iz vozila i verovatno bez ozbiljnijih povreda. Da je udarac o drvo bio jak pokazuje i fotografija prethodno pomenutog korisnika koji ga je objavio u komentarima ispod video snimka nesreće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: