Industrijska proizvodnja porasla, prodaja opala

Fabrička i industrijska proizvodnja u SAD su u maju blago porasle, ali je maloprodaja opala jer gradjani troše manje na robu, a više na usluge koje su im ranije bile nedostupne zbog ograničenja tokom epidemije korona virusa.

Podeli
Foto: Lucid Motors promo
Foto: Lucid Motors promo

Rastuća proizvodnja automobila, kamiona i auto-delova povukla je američku fabričku proizvodnju u maju nagore za 0,9 odsto, a ukupna američka industrijska proizvodnja koja obuhvata i komunalne usluge i rudnike, popela se za 0,8 odsto u maju u odnosu na april, izvestile su danas Federalne rezerve.

Samo proizvodnja automobila skočila je za 6,7 odsto uprkos stalnim problemima usled nedostatka računarskih čipova i kompjuterskih ekrana i drugih elektronskih komponeenti koje se ugradjuju u vozila.

Proizvodnja je prošlog meseca porasla 1,2 odsto u rudnicima i 0,2 odsto u komunalnim preduzećima.

Institut za upravljanje snabdevanjem što je udruženje menadžera nabavke, izvestio je da je proizvodna aktivnost u maju porasla 12. mesec uzastopno, uprkos problemima u lancu snabdevanja i nestašici radne snage.

S druge strane, prodaja na malo opala je u maju za 1,3 odsto u odnosu na april, zbog manje prodaje automobila i jer Amerikanci koji sada više troše na odmore i druge usluge, a ne na kupovinu robe.

Po podacima Ministarstva trgovine, prodaja u auto-salonima opala je prošlog meseca za 3,7 odsto.

Pošto se sve više Amerikanaca vakciniše, žele da putuju, troše više novca na negu i druge usluge koje nisu obuhvaćene današnjim izveštajem o maloprodaji koja je prošlog meseca opala i u prodavnicama nameštaja, elektronike, a naniže ide i tržište kuća.

Po današnjem izveštaju Ministarstva trgovine, prodaja u restoranima porasla je u maju za skoro dva odsto, a prodaja nove odeće za tri procenta.

Trgovina na malo nije rasla čak i ako je bilo poboljšanja stanja američke ekonomije, pada stope nezaposlenosti i porasta poverenja potrošača.

Maloprodaja je opala krajem 2020. kao i u februaru ove godine, ali je u martu porasla za skoro 11 odsto jer su Amerikanci trošili svoje čekove sa po 1.400 dolara državne pomoći zbog posledica epidemije.

Uprkos padu u maju, trgovci su optimistični da će vakcinacija dovesti više ljudi u njihove radnje.

Tako Nacionalna federacija maloprodaje, koja predstavlja velike trgovinske lance, očekuje da će prodaja na malo ove godine porasti za 13,5 odsto u odnosu na 2019. - godinu normalnog prometa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu