Zakotrljao se Hyundai Bayon FOTO

Najmanji SUV korejske kompanije počeo je da se proizvodi u Turskoj.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2021.

16:00

Zakotrljao se Hyundai Bayon FOTO
Foto: Hyundai promo

Nazvan po primorskom gradu smeštenom u francuskoj Baskiji i popularnoj destinaciji za odmor - Bayon, ovaj automobil ulazi u rastući evropski segment SUV vozila.

Budućim vlasnicima na raspolaganju će biti 411 litara korisnog prostora u prtljažniku, odnosno 1.205 litara sa oborenim naslonima zadnjih sedišta.

Iako je reč o vozilu sa povećanim odstojanjem od tla i zaštitnim elementima na donjim delovima karoserije, Bayon nije namenjen težim terenskim iskušenjima tako da neće biti dostupan u verziji sa pogonom na sva 4 točka.

Zanimljivo je da će sve verzije ovog automobila biti opremljene 10,25-inčnom digitalnom instrument tablom, dok će centralni displej multimedijalnog sistema u jeftinijim opcijama imati dijagonalu od 8 inča, a u skupljim 10,25 inča i uključivaće navigaciju.
Foto: Hyundai promo
Bazični motor je atmosferski 1.2 benzinac sa 84 KS, uparen sa manuelnim menjačem sa 5 stepeni prenosa.

Kupci će moći da biraju i između dve opcije trocilindarskog 1.0-litarskog turbo-benzinca. Slabiji agregat proizvodi 100 KS i 172 Nm, a snažniji 120 KS i takođe 172 Nm. Jači motor će takođe biti potpomognut 48-voltnim "blagim" hibridnim sistemom.

Kod turbo-benzinaca snaga će se standardno prenositi na točkove putem 6-brzinskog manuelnog menjača, dok će uz doplatu na raspolaganju biti i automatizovani 7-stepeni DCT sa duplim kvačilom.
Foto: Hyundai promo
Iako će se Hyundai Bayon na tržištu donekle "preklapati" sa modelom Kona, korejski proizvođač navodi da je novi model namenjen onima koji nemaju potrebe za pogonom na sva 4 točka ili električnom verzijom (koju Kona ima).

Novi SUV u prodajne salone stiže tokom leta, do kada će biti poznata i njegova cena.

Fabrika u kojoj se Bayon proizvodi - Hyundai Assan Otomotiv Sanayi (HAOS), smeštena je u Izmiru i jedna je od najstarijih Hyundai fabrika van Koreje, a radi od 1997. godine.

Sa skoro 2.500 zaposlenih ima godišnji kapacitet od 230.000 vozila. Pogon ima četiri glavne proizvodne linije, a u 2019. Hyundai je proslavio dvomilionito vozilo napravljeno u ovoj fabrici.

Pored modela Bayon, tu se još izrađuju i20 i i20 N, kao i i10 i i10 N.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: