Kako je Rimac došao blizu toga da kontroliše jedno od najvećih imena iz sveta automobila?

Domoći se jednog Bugattija sa 33 godine bilo bi zaista impresivno.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Četvrtak, 10.06.2021.

14:00

Kako je Rimac došao blizu toga da kontroliše jedno od najvećih imena iz sveta automobila?
Foto: Rimac Automobili

Priča o preuzimanju Bugattija ponovo je aktuelizovana. Kako piše Car and Driver, očekuje se da će tokom ove godine Volkswagen prepustiti čuveni auto-brend, ili barem njegov glavni deo, 33-godišnjem Mati Rimcu, jer njegova kompanija može bolje da osmisli električne pogonske sklopove koji će Bugattiju biti potrebni u elektrifikovanoj eri.

Pa kako je onda momak koji je prvi put "poleteo" tek 2007. godine došao sasvim blizu toga da kontroliše jedno od najvećih imena u auto-industriji?

Sve je započelo nimalo glamurozno, tada 20-godišnji Mate izvukao je dotrajali motor iz BMW-a E30 325i i zamenio ga električnim motorom iz viljuškara.

Na kraju je i taj motor izvadio, popravio ga i od tada sam izrađuje svoj električni pogon, piše Car and Driver.

Ono što je naučio omogućilo mu je da osnuje kompaniju koja je postala prvi hrvatski proizvođač automobila. Zatim je napravio dva prototipa električnih supersportskih automobila i započeo saradnju sa najvećim imenima iz auto-industrije.

Na kraju, lansirao je prvi serijski hipersportski automobil na struju u Hrvatskoj - model Nevera.

Ugovor o preuzimanju Bugattija verovatno ovog leta

Car and Driver ističe da Hyundai, jedan od prvih klijenata i investitora kompanije Rimac, ima godišnji prihod četiri puta veći od hrvatskog bruto domaćeg proizvoda.

Kao i ostale velike auto-kompanije, Hyundai je navikao da ima posla sa poznatim dobavljačima poput Boscha, koji i sam ima godišnji prihod veći od hrvatskog BDP-a.

Porsche (u vlasništvu Volkswagena) uložio je direktno u Rimca i dva puta povećavao svoj udeo.

Ugovor o Bugattiju, koji će verovatno biti objavljen ovog leta, prebaciće ovaj brend iz VW-a u Porsche, a zatim pokrenuti zajedničko preduzeće a Rimcem u kojem bi Rimac bio većinski deoničar.

Konzervativne korporacije obično nemaju poverenje u klinca koji je morao pustiti bradu da bi izgledalo malo stariji. Ali Rimac se u međuvremenu dokazao.

Osim svoja dva superautomobila, Concept One i Nevera, sklopio je poslove o isporuci delova pogonskog sklopa za hibridne sportske automobile Aston Martina i Koenigsegga, između ostalih.

Rimac sada ima aktivne projekte sa mnogim velikim evropskim proizvođačima i ima ugovore za isporuku pogonskih sklopova u mnogo većim količinama nego pre, uglavnom za premijum proizvođače automobila, koji se izrađuju u količinama do 100.000 vozila godišnje.

Novi kampus

Da bi to mogao da realizuje, Rimac je za 2.500 zaposlenih počeo izgradnju novog kampusa, vrednog 240 miliona dolara, na periferiji Zagreba. Kroz kampus će vijugati staza za testiranje, piše Car and Driver.

Čini se da uspeh ne utiče posebno na Matu Rimca, uprkos tome što je postao poput talismanske figure u svojoj domovini. Još uvek ima bradu i možda su zbog toga mnogi zaposleni u njegovoj kompaniji nesvesno takođe pustili brade.

Ne ponaša se poput tipičnog, hiper-alfa izvršnog direktora ili tehnološkog titana. Prezentaciju Nevere za Car and Driver održao je zajedno sa svojim starim prijateljem Goranom, koji je sedeo pored njega.

Goran inače ne radi za Rimca, već su dugogodišnji drugari. Zapravo je Goran bio taj koji je upropastio motor na BMW-u Serije 3 svog prijatelja pre 13 godina pa bi trabalo da mu Hrvatska bude zahvalna na rastućoj automobilskoj industriji, piše američki automobilski magazin.

Ne prihvata poređenje sa Maskom

Mate Rimac je prozvan evropskim Ilonom Maskom, ali on ne prihvata to poređenje i kaže da ne želi upoznati svog heroja dok "ne postigne malo više".

Stvaranje Nevere - električnog hiperautomobila od 1.877 konjskih snaga koji ruši Chironove rekorde ubrzanja - i to puno pre nego što je napunio 40 godina, trebalo bi biti dovoljno postignuće za Matu Rimca.

Ali upravo to što nikad nije bio do kraja zadovoljan je ono što ga je uopšte nagnalo da uspe, zaključuje Car and Driver.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: