Poznate izmene propisa o registraciji vozila

Konačno poznate izmene propisa od kojih je zavisila sudbina mnogih vozila.

Podeli
Foto: BhFoton/Shutterstock
Foto: BhFoton/Shutterstock

Izmenama Pravilnika o podeli motornih vozila i tehničkim uslovima koje će biti objavljene uskoro, rešena su sva tri ključna problema zbog kojih veliki broj vozila ne bi mogao da prođe tehnički pregled.

Menja se primena o ovalnosti kočnica, koju nisu mogli da prođu ni noviji automobili. Odredba koja kaže da neujednačenost sila kočenja po obrtu točka ne sme biti veća od 20 odsto, neće se primenjivati još najmanje dve godine. Tehnički pregledi će kontrolisati ovalnost diskova, ali rezultat merenja neće uticati na ocenu o ispravnosti vozila do 5. jula 2023. godine.

Na sličan način rešen je i problem sa katalizatorima, uređajima za prečišćavanje izduvnih gasova koji su na mnogim vozilima neispravni ili ih uopšte nema u izduvnom sistemu jer su skinuti ili ukradeni.

Budući da u pravilniku jasno piše da vozila koja su proizvedena i homologovana sa katalizatorom, obavezno moraju da ga imaju i kada dođu na tehnički pregled, to bi za mnoge bio veliki problem i dodatni trošak imajući u vidu cene ovih delova.

Granične vrednosti za dizel-motore kod kojih se meri dimnost ostaju nepromenjeni, dok se za benzince smanjuje dozvoljena granica ugljen-monoksida sa 4,5 na 3,5 odsto i to samo za vozila koja su prvi put registovana 2015. godine ili kasnije.

"Motocikli koji su proizvedeni nakon 2010. sa odometrom moraće da ga imaju, a oni koji su proizvedeni pre navedenog datuma, neće morati da poseduju ovaj uređaj", objasnio je Milan Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu