Kineska invazija na Evropu: Stiže Nio ES8 – električni SUV koji ima opciju zamene baterija

Kineski proizvođač električnih automobila kreće u osvajanje Evrope, a Norveška će poslužiti kao probni balon za dalje širenje po Starom kontinentu.

Izvor: B92, revijahak.hr
Podeli
Foto: Nio promo
Foto: Nio promo

Izbor Norveške je mudar jer je elektromobilnost u ovoj skandinavskoj zemlji odlično prihvaćena, ali to takođe znači da se kineski startap mora takmičiti sa jakim konkurentima poput Tesle i Volkswagena, čiji je model ID.4 bio najprodavaniji automobil u toj zemlji u aprilu.

Dakle, napad kineskog proizvođača na norveško tržište biće uvod u veliku bitku za Evropu. U septembru će Nio predstaviti ES8, koji je u Kini debitovao pre tri godine.

Foto: Nio promo
Foto: Nio promo

Evropska verzija ovog SUV-a imaće bateriju kapaciteta 100 kWh i radijus kretanja od oko 500 kilometara (prema WLTP ciklusu), šest ili sedam sedišta, prtljažnik maksimalne zapremine 1.861 l (sa oborenim sedištima) i mogućnost vuče prikolice do 1.500 kg.

Infrastruktura za punjenje jedan je od presudnih faktora za uspeh proizvođača električnih automobila, a Nio garantuje mogućnost korišćenja više od 20.000 punjača u čitavoj Evropi.

Uz to, automobili ovog proizvođača će moći da koriste stanice za zamenu baterija, koje su već poznate u Kini. Četiri ovakve stanice trebalo bi da budu aktivne na području Osla do kraja 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu