Rado bi kupili električni automobil, ali je problem cena

Evropski i američki kupci sve su skloniji kupovini električnog automobila, ali ih i dalje najviše u tome sputava njegova cena, pokazalo je istraživanje.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Utorak, 13.04.2021.

11:50

Rado bi kupili električni automobil, ali je problem cena
Foto: B92/NÆ

Udeo kupaca koji razmišljaju o nabavci potpuno električnih vozila značajno je porastao, pokazala je godišnja anketa kompanije OC&C Strategy Consultants, u koju je imao uvid Rojters.

U razdoblju od decembra do januara, kompanija je sprovela istraživanje među više od 7.500 potrošača na globalnom nivou, a promena stava kupaca vremenski se podudara sa ključnim razdobljem za auto-industriju, koja se sve više okreće električnim automobilima kako bi ispunila strože zahteve u pogledu emisije ugljen-dioksida i sustigla američkog proizvođača Teslu, dominantnu kompaniju na tržištu e-vozila.

U Velikoj Britaniji, Francuskoj i Italiji više od polovine ispitanika razmišlja o tome da njihov sledeći automobil bude na električni pogon.

Slično se izjasnila gotovo polovina ispitanika u Nemačkoj i SAD, pokazalo je istraživanje.

Njihov je udeo znatno porastao u odnosu na prošlu godinu, naročito u Velikoj Britaniji i SAD, gde je broj građana voljnih da kupe električni automobil skočio za 81, odnosno 61 procenat.

Prodaja ide najbolje u državama koje daju subvencije za kupovinu

Potrošače međutim i dalje brine cena tih automobila, koji su obično skuplji od sličnih modela koje pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem, primećuje Rojters.

Ponuda i infrastruktura za punjenje brinu ih manje nego pre godinu dana, pokazala je anketa, a najveća im je prepreka i dalje ukupan trošak nabave.

Među onima koji će verovatno kupiti e-automobil, njih 69 odsto reklo je da su spremni za vozilo na električni pogon izdvojiti maksimalno 500 dolara više nego za odgovarajućeg benzinca, pokazalo je istraživanje.

Takav scenario, međutim, nije moguć bez državnih subvencija. Veću prodaju e-vozila beleže zemlje koje su obezbedile podsticaje za kupovinu, a evropske zemlje uvele su nekoliko izdašnih programa za subvencionisanje.

U okviru plana ulaganja u infrastrukturu, nova američka vlada predsednika Džozefa Bajdena naglasak je stavila na povećanje broja električnih vozila u saobraćaju, najavljujući 100 milijardi dolara za dodatne podsticaje pri kupovini e-vozila i 15 milijardi dolara za izgradnju 500.000 novih stanica za punjenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: