Mask odao priznanje rivalu koji mu u budućnosti može biti velika pretnja

Kineski proizvođač električnih vozila NIO pohvalio se 100.000. proizvedenim automobilom, a usledila je reakcija prvog čoveka kompanije Tesla.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 11.04.2021.

11:37

Mask odao priznanje rivalu koji mu u budućnosti može biti velika pretnja
Jubilarni Nio ES8 (Foto: Nio promo)

Jadan od najmlađih proizvođača električnih automobila, kineski NIO, obeležio je značajan jubilej - sa fabričkih traka pogona u Hefeju sišlo je 100-hiljadito vozilo ovog brenda.

Jubilarni primerak bio je električni SUV ES8, a pored ovog, NIO proizvodi još dva modela - ES6 i EC6.

Ovaj rezultat ostvaren je svega devet meseci posle 50-hiljaditog automobila, i nepune tri godine pošto je NIO pokrenuo proizvodnju automobila.
Foto: Nio promo
Nakon što se NIO pohvalio svojim dosadašnjim rezultatima, oglasio se i prvi čovek Tesle, Ilon Mask.

On je na Tviteru odao priznanje konkurentskoj kompaniji i čestitao joj, navodeći da je to zaista značajno dostignuće.

To predstavlja malo iznenađenje, jer su Tesla i NIO postaju veliki suparnici na tržištu električnih automobila u Kini, koji se bore za primat u segmentu luksuznih vozila na struju.
Foto: Nio promo
Sa međuosovinskim rastojanjem od 3.010 mm, ES8 je nešto veći od električnog Audija e-Tron. Debitovao je 2017. godine, a već naredne 2018. počela je proizvodnja.

Automobil se nudi sa pogonskim sistemom koji se sastoji od dva elektromotora, a kupci mogu da biraju između tri veličine baterije, od kojih najveća ima kapacitet 100 kWh i omogućava autonomiju vožnje do 580 km, u idealnim uslovima.

Ukupna snaga električnog pogona je 653 KS (480 kW), a maksimalni obrtni moment iznosi 840 Nm, dok je za ubrzanje od 0 do 100 km/h automobilu potrebno 4,4 s.
Foto: Nio promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: