Nisu na meti lopova samo kod nas – policija pronašla 250 ukradenih katalizatora

Broj krađa katalizatora u porastu je širom SAD u poslednjih godinu dana.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 14.03.2021.

12:05

Nisu na meti lopova samo kod nas – policija pronašla 250 ukradenih katalizatora
Foto: Profimedia

Policija Los Anđelesa saopštila je da je u oblasti tog grada broj prijavljenih krađa ovog skupocenog automobilskog dela porastao 400 odsto između 2019. i 2020.

Napori da se zaustave lopovi doveli su velike policijske akcije početkom ove sedmice, koja je rezultirala hapšenjem 19 ljudi.

U akciji je otkriveno 250 ukradenih katalizatora čija se vrednost procenjuje na oko 750.000 dolara, navodi lokalna policija. Katalizatori su postali unosna meta lopova zbog visokog sadržaja dragocenih metala koji se koriste u njima.

U februarskom policijskom navodi se da se neki metali, poput paladijuma, procenjuju na 90 do 100 dolara po gramu, dok rodijum donosi preko 700 američkih dolara za gram. Lopovi su najčešće ciljali vozila poput Toyote Prius i drugih hibrida.

Naime, zahvaljujući hibridnom pogonskom sklopu, katalizatori u tim automobilima su u boljem stanju jer benzinski motor ne radi sve vreme vožnje.

Velika vozila poput kamioneta Ford F-serije takođe su meta jer često imaju veće katalizatore u kojima se nalazi više plemenitih metala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: