Opel Ampera slavi 10. rođendan

Pridružimo se čestitkama...

Podeli
Photo: Opel
Photo: Opel

Opel je svoj prvi doprinos povećanju prodaje EV već dao pre deset godina, 2011. godine lansiranjem Ampere - prvog električnog automobila proširenog dometa evropske marke – Opel se postavio kao pionir na putu ka električnoj mobilnosti.

Revolucionarna, uglađena i praktična Ampera bila je prvo evropsko električno vozilo koje je omogućilo mobilnost „idi bilo gde u bilo koje vreme“.

Kada je puštena u prodaju krajem 2011. godine, Ampera je osnovala potpuno novi segment vozila na evropskom tržištu automobila.

Opel Ampera je imala oduševljene kupce širom sveta. Više od 5.000 „e-pionira“ izjavilo je da su potencijalni kupci i pre nego što je automobil krenuo u prodaju.

Photo: Opel
Photo: Opel

Ne zadovoljavajući se samo popularnošću i nagradama, Ampera se dokazala i u konkurenciji. 2012. godine Opelovo električno vozilo proširenog dometa pobedilo je na 13. međunarodnom reliju Monte Carlo za električne automobile i alternativne pogonske sisteme.

Pobedničku Amperu vozili su francuska legenda relija Bernard Darniche i Joseph Lambert, a još trojica završili su među prvih deset.

Ampera je potvrdila Opel kao lidera inovacija i odmah je postala najprodavaniji evropski električni automobil u 2012. godini, sa 6.631 jedinica i oko 21 odsto udela u evropskom segmentu električnih putničkih automobila.

Vodeće tržište za EREV bila je Holandija, zatim Nemačka i Velika Britanija.

Po završetku proizvodnje 2015. godine, registrovane Ampere iznosile su više od 10.000 jedinica.

Photo: Opel
Photo: Opel

Prednji točkovi Ampere su u svakom trenutku električno vođeni. Litijum-jonska baterija od 16 kWh napaja naprednu električnu pogonsku jedinicu od 111kW/150ks da bi isporučila između 40 i 80 km čistog električnog pogona sa nula emisija - u zavisnosti od terena, tehnike vožnje i temperature - kada je potpuno napunjena.

Prema tadašnjim propisima za merenje potrošnje goriva i emisije CO2, Ampera je trošila 1,2l/100 km i emitovala 27 g/km CO2 kombinovano u NEDC ciklusu.

Na putu, Amperin električni pogonski sistem Voltec osigurava živahne performanse. Trenutni obrtni moment od 370Nm omogućava ubrzanje od nula do 100km/h za oko devet sekundi i maksimalnu brzinu od 161 km/h.

Ampera nudi gotovo tihi električni pogon pod napajanjem iz baterije i prefinjene performanse čak i u režimu vožnje produženog dometa

Photo: Opel
Photo: Opel

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu