Novi električni Hyundai mogao bi da "pomrsi račune" konkurenciji FOTO/VIDEO

Korejski proizvođač je predstavio novi električni model, Ioniq 5, koji je zasnovan na konceptu Hyundai "45".

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2021.

11:18

Novi električni Hyundai mogao bi da
Foto: Hyundai promo

Hyundai je na Sajmu automobila u Frankfurtu 2019. izložio električni koncept "45" koji predstavlja posvetu prvom produkcijkom automobilu korejskog brenda - modelu Pony iz 1975.

Nakon godinu i po debitovala je i serijska verzija, koja nosi oznaku Ioniq 5, a treba pohvaliti Hyundai koji je u velikoj meri zadržao retro, a istovremeno moderan dizajn spoljašnjosti konceptnog vozila, što se ne dešava tako često u auto-industriji.
Foto: Hyundai promo
Pred nama je dakle potpuno novi električni hečbek, koji je zahvaljujući pogonu na struju omogućio konstruktorima da između prednje i zadnje osovine smeste veoma prostranu putničku kabinu.

Naime, Ioniq 5 ima međuosovinsko rastojanje od čak 3 metra, što je izvanredan rezultat ako se zna da je dužina vozila svega 4.635 mm. Da je reč o komfornom automobilu svedoči i podatak o širini koja iznosi 1.890 mm.

Hyundai Ioniq 5 je postavljen na velike, 20-inčne aerodinamički optimizovane alu felne, specijalno konstruisane za električne automobile.

Pogledajte promotivni video: Hyundai Ioniq 5 ima još neke zanimljive detalje, kao što su kvake uvučene u panele vrata, što je doskora bilo rezervisano samo za luksuzne automobile ili Tesline električne modele, dok će na nekim svetski tržištima, gde je to zakonom dozvoljeno, umesto spoljnih retrovizora biti postavljene male kamere usmerene unazad.

U većini zemalja sveta automobil će ipak moći da se naruči samo sa klasičnim retrovizorima, kao što je prikazano na vozilu sa promotivnih fotografija.
Foto: Hyundai promo
Kada je reč o unutrašnjosti automobila, Ioniq 5 ima potpuno ravan pod zahvaljujući posebnoj mehaničkoj platformi namenjenoj Hyundai modelima na struju.

Na taj način, putnici će imati maksimalan komfor, naročito u pogledu prostora za noge.

Osim toga, centralna konzola sa naslonom za ruke konstruisana je tako da može da se pomera unazad i do 140 mm. Hyundai to ističe kao prednost na uskim parking mestima, u slučaju da vozač mora da izađe iz automobila kroz vrata suvozača, i obratno.
Foto: Hyundai promo
Kupce ovog vozila obradovaće i prilično veliki prtljažnik čija je zapremina 531 litar. Prostor za odlaganje stvari može se obaranjem naslona sedišta proširiti do skoro 1.600 litara.

Ioniq 5 ima još jednu prednost u odnosu na modele sa konvencionalnim pogonskim sistemima. Naime, ispod "haube" se nalazi dodatni prostor za sitnice koji varira od 24 litra u slučaju verzije sa pogonom na sva 4 točka, do 57 litara u varijanti modela sa zadnjim pogonom.
Foto: Hyundai promo
"Kokpit" je praktično u potpunosti didgitalizovan, pa komandnom tablom dominiraju dva 12-inčna ekrana, od kojih je onaj ispred vozača zamena za klasičnu instrument tablu, dok centralni opslužuje multimedijalni sistem vozila.

Slično rešenje smo viđali na novijim Mercedesovim modelima.
Foto: Hyundai promo
Hyundai će kupcima ponuditi dve opcije pogonskih baterija, manja je kapaciteta 58 kW, a veća 72,6 kWh (77,4 kWh kod modela za američko tržište).

Verzija sa manjom baterijom i jednim elektromotorom od 170 KS (125 kW) i 350 Nm u stanju je da potera Ioniq 5 do stotke za 8,5 s.

Ukoliko se odlučite za varijantu sa dva motora i pogonom na sva 4 točka, ukupna kombinovana snaga iznosi 235 KS (173 kW), a maksimalni obrtni moment 605 Nm. U tom slučaju, auto ubrzava 0-100 km/h za 6,1 s.
Foto: Hyundai promo
Navedene brojke se odnose samo na opcije sa manjom baterijom. Ako kupac izabere veću, u varijanti sa jednim elektromotorom i zadnjim pogonom Hyundai Ioniq 5 raspolaže sa 218 KS (160 kW) i 350 Nm, a auto od 0 do stotke stiže za 7,4 s.

Najsnažnija i najstartnija verzija je ona sa baterijom od 72,6 kWh, dva motor i pogonom na sve točkove. Ovaj automobil ima ukupno 306 "konja" (225 kW) i ubrzava do 100 km/h za samo 5,2 s.

Inače, kod svih verzija modela Ioniq 5 maksimalna brzina je ograničena na 185 km/h.
Foto: Hyundai promo
Hyundai nije saopštio definitivne podatke o autonomiju u vožnji, ali je istakao da u varijanti sa zadnjim pogonom i većom baterijom, Ioniq 5 može da pređe do 480 km.

Na brzom punaču snage 350 kW, baterija se od 10 do 80% kapaciteta može dopuniti za 18 minuta. Ukoliko vam se žuri, dovoljno je da na istom punjaču provedete samo 5 minuta, pa da se bezbrižno vozite narednih 100 km.
Foto: Hyundai promo
Ioniq 5 u evropske prodajne salone stiže polovinom ove godine, a cene će biti saopštene naknadno.

Kako se navodi, ovo je samo prvi u seriji novih Hyundai modela na struju koji će se prodavati pod oznakom podbrenda Ioniq. Veći, SUV model, Ioniq 7 planiran je za 2024. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: