Svetska premijera: Nissan Qashqai za 2021. FOTO/VIDEO

Japanski proizvođač je predstavio novu, treću generaciju svog najpopularnijeg modela u Evropi.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 18.02.2021.

12:29

Svetska premijera: Nissan Qashqai za 2021. FOTO/VIDEO
Foto: Nissan promo

Nissan već mesecima najavljuje novi Qashqai, pa su neki detalji ovog automobila, poput svetlosnih grupa ili delova enterijera, bili poznati i pre premijere.

Danas je japanski proizvođač u potpunosti otkrio ljubiteljima automobila svoj najjači adut na evropskom tržištu - do sada je u Evropi ukupno prodato preko 3 miliona ovih vozila.

Iako stilski prepoznatljiv, novi Qashqai izgleda modernije i luksuznije od prethodnika.
Foto: Nissan promo
Automobil ima agresivniji prednje deo, zahvaljujući pre svega novim LED farovima u obliku bumeranga.

Osim novina na polju dizajna, Qashqai treće generacije je i veći od prehodnika. Duži je za 35 mm, širi za 32 mm, a viši za 25 mm. Međuosovinsko rastojanje je povećano za 20 mm.

Sve ovo će doprineti da putnici na zadnjim sedištima dobiju više mesta za kolena (28 mm), dok je za vozača i suvozača obezbeđeno dodatnih 15 mm prostora između glave i krova.

Pogledajte video: Veće dimenzije prate i veliki točkovi, pa su kupcima na raspolaganju alu felne prečnika do 20 inča.

Značajna novina su i "Full-LED matrix" farovi, koji automatski prilagođavaju svetlosni snop u zavisnosti od uslova na putu i saobraćaja iz suprotnog smera.

Kada je reč o opcijama za personalizaciju, u ponudi će biti 11 boja spoljašnjosti i 5 dvojbojnih kombinacija sa krovom u različitoj nijansi od ostatka karoserije.

Novi Qashqai je i praktičniju od odlazećeg modela, s obzirom da je zapremina prtljažnika povećana za 50 litara, pre svega zahvaljujući nešto niže postavljenom podu gepeka i "prepakovanom" zadnjem ogibljenju.
Foto: Nissan promo
Osim što je unutrašnjost krosovera prostranija, Nissan je značajno poboljšao kvalitet materijala u enterijeru. Manje je tvrde plastike, a mnoge površine su mekše na dodir u odnosu na prethodnu generaciju.

Kada je reč o udobnosti i komforu, među opcijama je i funkcija masaže u prednjim sedištima
Foto: Nissan promo
Digitalizacija kokpita je i u ovom slučaju uzela maha, pa na vrhu središnje konzole imamo veliki, 9-inčni "touchscreen" multimedijalnog sistema koji podržava Android Auto i Apple Car Play funkcije, dok se ispred vozača smestila 12,3-inčna digitalna instrument tabla.

Kupcima je na raspolaganju i opcioni 10,8-inčni "head-up" displej, za koji Nissan tvrdi da je najveći u segmentu.

Što se bezbednosti tiče, proizvođač je novi Qashqai opremio poslednjom generacijom ProPilot sistema asistencije, uključujući inovativni vazdušni jastuk koji se aktivira između vozača i suvozača u slučaju udesa.

Motorizacija

Foto: Nissan promo
Za početak, Qashqai više neće biti dostupan sa dizel motorom. Umesto toga, Nissan se fokusirao na tehnologiju "blagih" hibrida.

Jedan od takvih je 1.3-litarski turbo-benzinac, obogaćen lakom hibridnom tehnologijom od 12 V. Ovaj motor se može naručiti u dve verzije, slabijom sa 140 KS (103 kW) i 240 Nm i jačom sa 158 KS (116 kW) i 260 Nm.

U obe verzije snaga se standardno prenosi na prednje točkove putem 6-brzinskog manuelnog menjača.

U slučaju snažnije verzije, može se doplatiti i za opcioni CVT automatik, a tada postoji i izbor varijante sa pogonom na sva 4 točka.
Foto: Nissan promo
Nissan je za novi Qashqai predvideo i e-Power hibridni pogonski sistem, koji se razlikuje se od većine klasičnih hibrida na tržištu po tome što je benzinski motor samo u funkciji generatora električne energije, a ne šalje snagu direktno na točkove.

U Nissanu navode da ovakvo rešenje omogućava da automobil mnogo bolje ubrzava od samog starta, poput čisto električnih modela.

Druga prednost u odnosu na automobile koji imaju samo elektromotor je u tome što vozač neće morati da brine da li će mu se isprazniti baterija ili da li će imati gde da je napuni.

Takođe, umesto da čeka 30-ak minuta na brzom električnom punjaču, može za par minuta da napuni rezervoar benzinom na svakoj pumpi i brzo nastavi putovanje.
Foto: Nissan promo
Kao generator struje u modelu Qashqai e-Power služi 1.5-litarski benzinski motor, a za pokretanje točkova moćni elektromotor sa 190 KS (140 kW) i 330 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Ova varijanta krosovera može se dobiti isključivo sa prednjim pogonom.
Foto: Nissan promo
Vožnja modela Qashqai e-Power se razlikuje od drugih verzija i po tome što vozač koristi samo jednu nožnu papučicu (e-Pedal) koja istovremeno služi i za ubrzavanje (gas) i za usporavanje/zaustavnjanje (kočnica).

Ovu tehnologiju Nissan je prvi put upotrebio u električnom modelu Leaf, 2017. godine.

Kada se pritisne gas vozilo ubrzava, a otpuštanjem papučice se ne samo oduzima gas već se angažuju i kočnice. Kada se papučica sasvim pusti, vozilo staje.

Nissan navodi da ova tehnologija "pokriva 90 odsto potreba za vožnju". To svakako znači da je za preostalih deset odsto tu i dalje stara dobra kočnica, a na e-Pedal sistem se prelazi pritiskom na dugme.
Foto: Nissan promo
Novi Qashqai u evropske prodajne salone stiže kasnije ove godine, a cene će biti poznate naknadno.
Foto: Nissan promo
Foto: Nissan promo
Foto: Nissan promo
Foto: Nissan promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: