Slamka spasa za tri brenda – Alfa Romeo, Lancia i DS će zajednički razvijati automobile

Izgleda da novoformirani automobilski gigant Stellantis - nastao udruživanjem francuskog PSA i italijanskog FCA, ima plan za svoje posustale brendove.

Podeli
Lancia Ypsilon za 2021. (Foto: Lancia)
Lancia Ypsilon za 2021. (Foto: Lancia)

Automobilski koncern Stellantis formalno postoji tek nekoliko dana, a već stižu vesti koje bi mogle da obraduju, pre svega ljubitelje italijanskih brendova Alfa Romeo i Lancia.

Nije tajna da je Alfa Romeo u problemu i da je prodaja daleko ispod očekivane, dok Lancia jedva opstaje sa jednim jedinim modelom u ponudi, starim desetak godina.

Doduše, Lancia je ovih dana predstavila osveženi Ypsilon, ali ipak je u pitanju model čiji su dani odbrojani, a novog nema na vidiku.

Novi DS4 (Foto: DS promo)
Novi DS4 (Foto: DS promo)

Međutim, kako piše Autonews Europe, slamku spasa za dva italijanska auto-brenda trebalo bi da donese tesna saradnja sa francuskom automobilskom markom koja posluje u okviru Stellantisa - premijum brendom DS, koji se i sam grčevito bori za mesto pod suncem.

Kako se navodi, Stellantis planira da Alfa Romeo, DS i Lancia zajednički razvijaju nove modele automobila, koji bi delili mnoge elemente, uključujući pogonske sklopove i imali premijum karakteristike.

U javnost nije dospelo mnogo detalja o ovom planu, ali je direktorka brenda DS, Marion David, otkrila da taj proizvođač radi sa italijanskim kolegama kako bi se premijum marke (DS, Alfa, Lancia) dodatno diferencirale od "mejnstrim" bendova u okviru Stellantisa.

Koncept novog SUV-a Tonale (Foto: Alfa Romeo promo)
Koncept novog SUV-a Tonale (Foto: Alfa Romeo promo)

Ona je rekla da je plan DS-a koji podrazumeva lansiranje po jednog novog modela svake godine "na dobrom putu i ​​da će se nastaviti".

U tom smislu, ovih dana je predstavljen novi DS4, koji je znatno unapređen u odnosu na prethodnika.

Međutim, nakon 2023. godine, kompanija će se usredsrediti na sinergiju koju su FCA i PSA nastojali da postignu u procesu spajanja dve grupacije.

Kao rezultat toga, sledeća generacija Stellantis premijum vozila stiže 2024. ili 2025. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu