Bajden želi da 645.000 vladinih vozila zameni električnim

Novi američki predsednik obećao je da će se cela vladina administracija prebaciti na električne automobile, a sve komponente moraju da budu proizvedene u Sjedinjenim Državama.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Četvrtak, 28.01.2021.

09:15

Bajden želi da 645.000 vladinih vozila zameni električnim
Foto: Depositphotos/palinchak

Predsednik SAD, Džo Bajden, slovi za ljubitelja automobila, ali i modernih tehnologija u auto-industriji. Takođe je svestan značaja ove industrije za američku ekonomiju i njenog negativnog uticaja na prirodnu okolinu.

Iako su razne industrije odgovorne za klimatske promene, automobilska je postala svojevrsni test promena, jer se najbrže prilagođava novim vremenima.

Novi predsednik Sjedinjenih Država je najavio da želi da se cela flota vladine administracije prebaci na električni pogon, prenosi Rojters.

Reč je o neverovatno velikom broju vozila. Flotom upravlja agencija koja je dostavila izveštaj da je 2019 godine imala 645.000 automobila.

Automobili u vlasništvu države prelaze gotovo 7,2 milijarde kilometara godišnje i potrošili su 1,42 milijarde litara goriva, što je državu koštalo 4,4 milijarde dolara. Bajden sada namerava da ih sve zameni električnim.

Pored toga, sva nova vozila moraju doći iz domaćih proizvodnih kapaciteta, međutim takvih modela automobila nema baš puno u SAD.
Foto: Depositphotos/ChinaImages
Otprilike u isto vreme su sa Ilonom Maskom razgovarali novinari, kojima je između ostalog rekao da je vrlo pozitivan prema klimatskoj politici Bajdenove administracije.

U slučaju prethodnog predsednika, nakon nekoliko pokušaja brzo se pokazalo da Tramp i Mask nisu na istoj talasnoj dužini. Sada je najbogatiji čovek na svetu pomno pratio najave Bajdena i pohvalio ih.

Ovo ne čudi jer je Tesla trenutno jedini veliki, potpuno američki proizvođač električnih automobila.

Sa tehničkog i finansijskog gledišta, najvažniji elemenat električnih automobila su baterije. Jedino Tesla ima svoju fabriku baterija, dok su ostali američki koncerni automobila u fazi planiranja izgradnje i reorganizacije proizvodnih pogona, ali zasad te komponente kupuju od stranih, uglavnom kineskih i korejskih proizvođača.

Kineska kompanija CATL pravi je gigant u proizvodnji baterija, ne samo za automobilsku industriju. Druge značajne kompanije su Samsung i LG Chem.
Foto: Tesla promo
Sa druge strane, General Motors namerava obnoviti svoju istorijsku fabriku u Lordstaunu u državi Ohajo, kako bi mogao prizvoditi baterije za svoje automobile, počevši od električnog Cadillaca Lyriq.

To je zajedničko ulaganje GM-a i LG Chem. Ukupno će koštati 2,3 milijarde dolara, a biće dovršeno tek 2022. Do tada će električna vozila General Motorsa koristiti samo baterije iz uvoza.

Ako američki predsednik ispuni svoje obećanje, može se pokazati da je odluka Ilona Maska da vertikalno integriše prizvodnju automobila Tesla bila vrlo dalekovida.

Odluka američke vlade o prelasku na električna vozila bio bi veliki komercijalni uspeh za kompaniju Tesla.

Naravno, zamena 645 hiljada automobila je složen proces i trajaće dugi niz godina, a Tesla neće isporučiti sve te automobile. Ali, kompanije koje se rano uključe imaju šansu za dobijanje najvećeg komada kolača.

Tesla trenutno nema konkurenciju u SAD jer je najveći proizvođač električnih automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: