Volvo će utrostručiti proizvodni kapacitet

Kompanija Volvo Cars utrostručiće kapacitet proizvodnje električnih vozila u svom pogonu u belgijskom gradu Gent kao odgovor na brzorastuću potražnju za serijom elektrifikovanih vozila Recharge.

Podeli
Volvo V60 (ilustracija)
Volvo V60 (ilustracija)

Povećanje kapaciteta takođe je odgovor na celogodišnje prodajne rezultate koji upućuju na veliku porast potražnje za modelima Recharge. Zastupljenost vozila Recharge u celogodišnjoj prodaji za 2020. godinu udvostručio se u odnosu na 2019. godinu.

Do 2022. godine kapacitet proizvodnje elektrifikovanih vozila u Gentu povećao se za više od trostruko i zastupao je približno 60 odsto celokupnog proizvodnog kapaciteta pogona.

Gent se trenutno priprema na pokretanje proizvodnje drugog, potpuno električnog modela Volvo na osnovu modularne arhitekture za vozila (CMA). Proizvodnja modela bi trebalo da počne krajem godine. Pogon već proizvodi model XC40 Recharge, prvi potpuno električni automobil kompanije, kao i verziju plug-in hibrida XC40.

»Naša budućnost jeste električna i korisnici su očigledno veoma zadovoljni našim vozilima Recharge«, rekao je Javier Varela, menadžer oblasti globalnih industrijskih aktivnosti i kvaliteta. »Pogon u Gentu stvarno utire put našoj globalnoj proizvodnoj mreži u smeru elektrifikacije serija modela i povećavanja proizvodnog kapaciteta za takve izvedbe.

Kompanija Volvo Cars obavezala se da će postati proizvođač premijum električnih vozila i narednih godina namerava da plasira nekoliko potpuno električnih modela na tržište. Do 2025. godine ima cilj da postigne prodaju u kojoj će 50 odsto vozila zastupati potpuno električna vozila, a drugu polovinu hibridi.

Dakle, pogon u Gentu je prva fabrika u globalnoj proizvodnoj mreži Volvo Cars koja je počela sa proizvodnjom potpuno električnih automobila, a kompanija takođe planira povećanje proizvodnog kapaciteta za električna vozila i u drugim pogonima u svetu.

Prošlog meseca je kompanija Volvo Cars takođe obavestila da će sastavljati elektromotore u proizvodnji pogonskih sklopova u gradskom okrugu Ševde u Švedskoj, kao i da do sredine decenije namerava da uspostavi isključivo internu proizvodnju elektromotora. Kompanija u narednim godinama za ostvarenje tog cilja namerava da uloži približno 70 miliona evra, a ujedno puno ulaže i u sopstveni interni dizajn i razvoj električnih motora za sledeću generaciju Volvo Cars.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu