Na današnji dan: Prestala je proizvodnja "Bube"

Popularno "Hitlerovo dete".

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 19.01.2021.

09:00

Na današnji dan: Prestala je proizvodnja
Foto: Profimedia

Na današnji dan, 19. januara, 1978. godine u gradu Emden u Nemačkoj, prestala je da se proizvodi Volkswagenova "Buba" za evropsko tržište.

Originalni dizajn - zaobljena forma sa skoro vertikalnim vetrobranskim staklom i motor sa vazdušnim hlađenjem montiran pozadi - osmislio je Ferdinand Porše, koji je angažovan da realizuje projekat Adolfa Hitlera i napravi "narodni automobil" po uzoru na američki Ford Model T.

Imao je sličnosti sa automobilom Tatra T97, napravljenim u Čehoslovačkoj 1937. godine, i sa skicama mađarskog inženjera Bele Barenija objavljenim 1934. godine.

Masovna proizvodnja "Bube", koja u to vreme nosi službeni naziv "KdF-vagen", otkazana je zbog Drugog svetskog rata, a umesto toga se u velikoj novoj fabrici istočno od Hanovera počelo sa proizvodnjom vojnih vozila, koristeći prisilne radnike iz cele Evrope koji su radili pod mizernim uslovima.
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: