Završeno! Stellantis – četvrti na svetu

U subotu je zvanično okončan proces spajanja kompanija Peugeot S.A. (PSA) i Fiat Chrysler Automobiles (FCA) koje su forimirale Stellantis, četvrtog najvećeg proizvođača automobila na svetu.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 16.01.2021.

16:21

Završeno! Stellantis – četvrti na svetu
Foto: FCA

Kao što je prethodno najavljeno, trgovanje akcijama kompanije Stellantis počeće u ponedeljak 18. januara na Euronext berzi u Parizu i berzi Mercato Telematico Azionario u Milanu, a u utorak 19. januara i na Njujorškoj berzi pod berzanskom oznakom "STLA".

Podsećamo, plan spajanja FCA i PSA zvanično je objavljen krajem oktobra 2019. godine, po kome bi dva auto-giganta u budućoj kompaniji imala po 50% vlasništva.

U julu 2020. godine novi proizvođač je zvanično dobio ime Stellantis a za generalnog direktora nove kompanije u prvih pet godina imenovan je šef PSA Karlosa Tavares.

U novembru 2020. je predstavljen i zvanični logo Stellantisa.
Foto: PSA
Stellantis je objedinio 14 auto-brendova, i to: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram i Vauxhall.

Ovaj skup automobilskih marki čini Stellantis četvrtim najvećim proizvođačem automobila na svetu, iza Toyote, Volkswagen grupe i alijanse Renault-Mitsubishi-Nissan.

Povodom spajanja FCA i PSA, pojavile su se spekulacije o gašenju pojedinih automobilskih brendova iz ove dve grupacije grupe nakon ujedinjenja, ali u ovom trenutku još ništa ništa nije potvrđeno.

Govori se da bi tri čuvene auto-marke mogle da odu u istoriju, a reč je o brendovima Chrysler, Lancia i Dodge, dok pojedini analitičari spominju da bi Stellantis mogao ukinuti DS Automobiles, PSA-ovu marku luksuznijih i skupljih vozila, koja se nije preterano diferencirala od Citroena iz kojeg je izdvojena pre nekoliko godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: