Struja skuplja opcija od dizela: Najveća mreža punjača u Nemačkoj podiže cene

Da električna mobilnost postaje skupa opcija, pokazuju nove cene punjenja u Nemačkoj.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, revijahak.hr

Petak, 08.01.2021.

09:30

Struja skuplja opcija od dizela: Najveća mreža punjača u Nemačkoj podiže cene
Foto: Depositphotos/Olivier26

Električni automobili sve su više prisutni na putevima širom sveta. Ali, njihova prednost u odnosu na benzince i dizelaše je diskutabilna, barem kad su u pitanju realni troškovi.

Kompanija Plugsurfing, koja tvrdi da poseduje najveću mrežu punjača za električne automobile u Nemačkoj, povećaće cene svojih usluga od 15. januara, piše Revijahak.

Tako će ubuduće 1 kWh na njihovim punjačima sa naizmeničnom strujom (AC) koštati 49 centi, a na brzim punjačima jednosmerne struje (DC) 69 centi.

Na posebno brzim Ionity punjačima snage do 350 kW ubuduće će plaćati 1,09 evra po kWh. Naplata direktno od Ionity-ja je jeftinija, pa se struja nudi za 79 centi po kWh.

Do sada je Plugsurfing naplaćivao 44 centa na AC punjaču, 54 centa na DC punjaču i 84 centa na Ionity punjaču.

Plugsurfing opravdava nagli rast cena povećanjem PDV-a i prilagođivanjem troškova.

Malom električnom automobilu, kao što je na primer Opel e-Corsa treba oko 16 kWh/100 km (fabrički podaci). Dakle, to je u najjeftinijoj varijanti 8 evra za 100 kilometara vožnje, dok vožnja Corse sa dizel motorom (4,0 l/100 km) košta manje od pet evra na 100 km.

Za punjenje na najbržem punjaču (vozila koja podržavaju brzo punjenje) 100 km će koštati više od 16 evra.

Naravno, ako ne putuju daleko, Nemci svoje električne automobile mogu da pune i kod kuće, a električnu energiju u domaćinstvu plaćaju u proseku oko 30 centi po kilovat satu, pa su u tom slučaju troškovi na 100 km vožnje e-Corse i Corse dizel slični.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: