Tesla Model Y "Made in China" VIDEO

Novi električni krosover od sada se proizvodi i u Teslinoj fabrici u Šangaju.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 18.12.2020.

14:25

Tesla Model Y
Tesla Model Y (Foto: Tesla promo)

Tesla je počeo da pravi Model Y u svojoj Gigafabrici smeštenoj u blizini Šangaja u Kini.

Iako sam proizvođač automobila još nije zvanično potvrdio ovu vest, snimci fabrike načinjeni dronovima pokazuju desetine tek proizvedenih Modela Y.

Ovaj video dolazi nakon što je iz Tesle stiglo obaveštenje da kompanija planira da pokrene proizvodnju Modela Y u Šangaju početkom 2021, ali je po svemu sudeći proizvodnja počela i pre tog roka. Sajt Electrek tvrdi da će prvi primerci vozila iz fabrike u Šangaju biti isporučen zaposlenima u Tesli, verovatno sa namerom da se otklone eventualni problemi kada je reč o pitanjima kontrole kvaliteta, pre nego što započne isporuka ostalim kupcima u Kini.

Smatra se da je Model Y proizveden u Šangaju uglavnom isti kao obaj koji se trenutno pravi u Teslinoj glavnoj fabrici u Frimontu u Kaliforniji.

Poređenja radi, Model Y za evropsko tržište, koji će se proizvoditi u Berlinu, koristiće nove baterijske ćelije "4680" za koje se navodi da imaju veći energetski kapacitet i da će povećati radijus kretanja vozila za 16 procenata.

Očekuje se da će Model Y biti najprodavaniji automobil kompanije Tesla u Kini. Analitičari sugerišu da bi Tesla mogao da isporučuje čak 30.000 ovih vozila mesečno kada započne prodaja u punom obimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: