Napravljen da bude brži od tornada – Venom F5 FOTO/VIDEO

Američki proizvođač Hennessey predstavio je hipersportski automobil sa 1.842 KS i projektovanom brzinom od preko 500 km/h.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 17.12.2020.

10:40

Napravljen da bude brži od tornada – Venom F5 FOTO/VIDEO
Foto: Hennessey promo

Dugoočekivani Hennessey Venom F5 debitovao je u sredu.

Ovaj hipersportski automobili projektovan je u čast 30 godina od osnivanja kompanije, a dodatak F5 u nazivu duguje tornadu.
Foto: Hennessey promo
Naime, tornado klase F5 karakterišu vetrovi brzine do 512 km/h. A tvorci ovog automobila tvrde da može da razvije maksimalnu brzinu od najmanje 500 km/h, čime bi postao najbrži produkcijski model na svetu.

Tako je barem na papiru, ali to tek treba dokazati u stvarnosti.
Foto: Hennessey promo
Da bi Venom F5 zaista bio najbrži produkcijski automobil na svetu, bio je potreban moćan pogonski agregat. Za potrebe ovog modela razvijen je 6.6-litarski V8 nazvan Fury.

Ovaj ručno rađen motor ima dva turbo-punjača i isporučuje čak 1.842 KS (1.355 kW). Maksimalni obrtni moment dostiže 1.617 Nm.
Foto: Hennessey promo
Snaga se prenosi na zadnje točkove putem 7-brzinskog poluautomatskog menjača.

Iz stanja mirovanja do stotke Venom F5 stiže za manje od 3 sekunde, a do 200 km/h za manje od 5 s.
Foto: Hennessey promo
Za vrhunske performanse, osim snažnog motora i dobre aerodinamike, zaslužna je i mala masa.

Venom F5 je težak svega 1.360 kg, između ostalog zahvaljujući "monokok" kabini od ugljeničnih vlakana čija je masa svega 86 kg.
Foto: Hennessey promo
Hennessey je najavio da će proizvodnja ovog modela biti ograničena na 24 vozila, a početna cena Venoma F5 je 2,1 milion dolara, bez uračunatog poreza i troškova isporuke.

Prvi primerci biće isporučeni 2021. godine.
Foto: Hennessey promo
U planu je da se teoretska maksimalna brzina od preko 500 km/h testira naredne godine u NASA Svemirskom centru Kenedi, na Floridi.

Test vožnja će se održati na pisti dužine 5,2 km, koja se originalno koristila za spejs šatl program. Više detalja o Venomu F5 pogledajte u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: