Ministarstvo više ne prima zahteve za subvencionisanje kupovine električnih vozila

Ministarstvo zaštite životne sredine danas je obustavilo prijem zahteva za subvencionisanu kupovinu električnih i hibridnih vozila za 2020.godinu, objavljeno je na službenoj internet stranici.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Ford promo
Foto: Ford promo

Do obustavljanja primanja zahteva dolazi zbog Pravilnika o sistemu izvršenja budžeta Srbije po kome je obaveza da se zahtevi za preuzimanje obaveza za tekuću godinu moraju uneti najkasnije do 15. decembra.

Ministarstvo zaštite životne sredine navodi da razmatranje i rešavanje prispelih predmeta po pitanju subvencionisane kupovine vozila po proceduri zahteva minimalno 15 radnih dana.

Državne subvencije za ova vozila počela su da se dodeljuju u martu ove godine.

Kreću se od 250 evra za električne mopede i lake tricikle do 5.000 evra za potpuno električna putnička vozila do devet sedišta i laka teretna vozila.

Za električne motocikle iznose 500 evra.

Za putnička vozila sa do devet mesta i laka teretna koja imaju takozvani "plug-in" hibridni pogon (kod kojih se baterije osim radom benzinskog/dizel motora mogu puniti i na strujnoj utičnici/elektropunjaču) kao i električna vozila sa produženom autonomijom kretanja (vozila koja pored elektromotora imaju i mali benzinski motor koji služi isključivo kao generator el. energije) subvencija je 3.500 evra.

Kupovina vozila sa "običnim" hibridnim pogonom (baterije se ne mogu puniti na strujnom priključku/elektropunjaču), koja imaju bar jedan električni motor u hibridnom sistemu, subvencioniše se sa 2.500 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu