Prelazak na električna vozila smanjiće potražnju za naftom za 70%

Dobra stvar... Ili ne?

SN
Podeli
Foto: Auto magazin
Foto: Auto magazin

Nagli prelaz na električna vozila koji će predvoditi Kina smanjiće globalni rast potražnje za naftom za 70 posto do 2030. godine, pokazuje istraživanje savetodavne kuće Carbon Tracker koje prenosi Autoblog.

U 10 godina Kina bi mogla da uštedi više od 80 milijardi dolara troškova uvoza nafte godišnje zahvaljujući sve konkurentnijim vozilima s pogonom na nove izvore energije (NEV), objavio je Carbon Tracker.

Računica se bazira na “konzervativnom” scenariju Međunarodne agencije za energiju (IAE), koja predviđa da će električna vozila do 2030. činiti 40 posto ukupne kineske prodaje automobila, te 20 posto prodaje u Indiji i na drugim tržištima u nastajanju.

Trošak uvoza nafte potrebne za proizvodnju goriva za prosečni automobil je deset puta veći od troška nabavke solarne opreme potrebne za proizvodnju struje za pogon električnog vozila, naglasio je Carbon Tracker.

“Posredi je jednostavan izbor između sve veće zavisnosti od skupe nafte koju proizvodi strani kartel i domaće električne energije iz obnovljivih izvora čije cene padaju tokom vremena”, izjavio je glavni autor izveštaja Kingsmill Bond.

Električna vozila igraju ključnu ulogu u nastojanjima Kine da smanji gasove koji menjaju klimu i poboljša kvalitet vazduha u gradovima. Indija je takođe postavila ambiciozne ciljeve prodaje takvih vozila do 2030. godine.

Kina još nije odredila kada će tačno zabraniti proizvodnju i prodaju tradicionalnih automobila, ali neimenovani kineski zvaničnik u industriji je rekao da će nova električna vozila do 2035. činiti polovinu ukupne prodaje svih novih automobila, dok će ostatak biti hibridna vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu