Nemci prvi put izabrali jedan japanski model za auto godine

Električni model Honda e osvojio je titulu "Nemačkog automobila 2021".

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2020.

10:45

Nemci prvi put izabrali jedan japanski model za auto godine
Foto: Honda promo

Honda e je na taj način postala prvo vozilo nekog japanskog brenda kojem je to pošlo za rukom. Automobil je takođe pobedio u kategoriji "Nova energija".

Nagrade za "Nemački automobil godine" dodeljuje žiri sačinjen od vodećih nemačkih novinara koji prate auto-industriju. Ovo telo testira i ocenjuje najnovije automobile, rangira ih prema njihovoj upotrebljivosti, voznim karakteristikama, relevantnosti za tržište i nivou inovativnosti.

"Velika je čast to što je Honda e postala prvi japanski auto kojem je dodeljena nagrada za 'Nemački automobil godine' i neverovatno smo ponosni zbog toga što smo je dobili", rekao je Kacuhisa Okuda, predsednik i generalni direktor kompanije Honda Motor Europe.

Honda e

Foto: Honda promo
Model Honda e je lansiran početkom ove godine i važan je model u Hondinoj misiji da u potpunosti elektrifikikuje svoje glavne modele do 2022. Kupci mogu da izaberu jedan od dva ponuđena elektromotora.

Bazična verzija raspolaže sa 136 KS (100 kW) i 315 Nm maksimalnog obrtnog momenta, što je dovoljno da auto ubrza od 0 do 100 km/h za 9 sekundi.

Snažnija varijanta, koja nosi oznaku Honda e Advance, ima električni agregat od 154 KS (113 kW) i takođe 315 Nm, a iz mesta do stotke joj je potrebno 8,3 s.

Maksimalna brzina obe verzije elektronski je ograničena na 145 km/h.
Foto: Honda promo
Za skladištenje električne energije koriste se litijum-jonske baterije od 35,5 kWh, koje prema WLTP mernom standardu i sa 16-inčnim alu felnama obezbeđuju autonomiju u vožnji od maksimalnih 222 km.

U slučaju opcionih 17-inčnih točkova, dostupnih u Hondi e Advance, autonomija je nešto manja i iznosi 210 km.
Foto: Honda promo
U Hondi kažu da je za dopunu baterija do 80% kapaciteta na brzom punjaču (100 kW CCS2) potrebno 30 minuta. Da bi se automobil u potpunosti napunio na javnom punjaču (4 kW) neophodno je da bude priključen 4,1 sat, dok za dopunu na kućnom punjaču (2,3 kW) treba čekati čak 18,8 sati.

Kada je reč o masi, poput ostalih električnih automobila i Honda e plaća danak zbog teških baterija - masa vozila je 1.514 kg.

U putničkoj kabini ima mesta za 4 odrasle osobe, ali je prtljažnik relativno skormnog kapaciteta i iznosi 171 litar. Sa oborenim zadnjim naslonima povećava se na 571 litar (mereno do prozora), odnosno na 861 l (mereno do krova).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: