Stigao je 1. novembar – zimske gume obavezne

Od 1. novembra do 1. aprila obavezna je upotreba sve četiri zimske gume.

SN
Podeli
Photo by Andreas Rentz/Getty Images
Photo by Andreas Rentz/Getty Images

Kao što svi znate, upotreba zimskih guma na sva četiri točka obavezna je od 1. novembra do 1. aprila, ako na putu ima snega, leda ili poledice.

Dubina šare na gazećem sloju na pneumaticima mora biti minimum 4 četiri milimetara.

Zamena guma košta u proseku od 500 do 1.000 dinara po točku, dok se cene zimskih pneumatika kreću od 3.500 do 20.000 dinara, u zavisnosti od tipa vozila i proizvođača.

Pored same cene guma, tu su troškovi montaže i balansiranja. Cena zavisi od dimenzija točka i mesta gde obavljate montažu, tako da mogu da postoje osetne razlike u ceni.

Zadnje ogibljenje je izuzetno važno za stabilnost i upravljivost automobila, čak i na suvom asfaltu. Kada je reč o snegu, poledici i sličnim zimskim uslovima sa klizavim kolovozom, negativni efekti koncepcije dobrih guma napred i loših pozadi mnogo lakše dolaze do izražaja.

Na primer, kod skretanja postoji veća opasnost da vam "pobegne" zadnji kraj, da se izgubi kontrola nad vozilom u situacijama kada se istovremeno koči i izbegava prepreka na putu, pa čak ni kod kočenja na pravcu situacija nije naivna pošto zbog klizavog kolovoza zadnji točkovi bukvalno nisu u stanju da kontrolišu zadnji kraj vozila.

Zato se savetuje da kvalitet zimskih guma na svim točkovima bude jednak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu